Читайте нас в соціальних мережах

У Кременці медики вимагають не поновлювати на посаді ексдиректора лікарні

Субота, 13 травня 2023 11:08
У Кременці працівники місцевої опорної лікарні протестують проти повернення у крісло очільника ексдиректора установи Павла Кісіля.

Вчора, 11-го травня, люди вийшли на мітинг під стіни Кременецької міської ради з проханням до мера та депутатів захистити їхні права.

Свою позицію медики висловили у зверненні до Кременецького міського голови Андрія Смаглюка, місцевих депутатів та народного депутата України Ігора Василіва. Документ підписали 189 працівників лікарні. 

Лікарня не розвивалася роками

Директором лікарні Павло Кисіль був з 2019 року.

–  Конфлікт почався ще кілька років тому. Кременецька опорна лікарня  – заклад доволі величенький: орієнтовно 350 – 400 працівників, багато відділень. Але роками нею ніхто толком не займався: ні ремонтів, ні закупівель обладнання. Це все відбувалося лише епізодично і то за підтримки держави. Власне весь цей період її очолював директор, якого торік звільнили, – Павло Кисіль,– розповідає депутат Тернопільської обласної ради Денис Милий.

Тривалий час лікарня не розвивалася. В установі була важка ситуація в трудовому колективі, а окремим медикам перешкоджали у виконанні трудової діяльності.

 Минулого року ми неодноразово зверталися до правоохоронних органів, депутатського корпусу Кременецької міської ради та міського голови за захистом своїх прав, які систематично порушувалися внаслідок непрофесійних дій директора лікарні. Повідомляли про факти різноманітних порушень, в тому числі і кримінальних, які вчинялися ним та призводили до негативних наслідків у роботі нашого закладу, до фінансових збитків, до порушень трудового законодавства та до погіршення ситуації в медзакладі,– зазначають працівники лікарні.

Міська рада стала на захист колективу лікарні

За стіни медичного закладу конфлікт вийшов  весною минулого року, коли колектив лікарні встав на захист лікарів, проти  яких керівництво застосовувало «брудні» методи, каже Денис Милий.

Майже сотня осіб підписали звернення до міської ради, яка є власником лікарні, з проханням втрутитися та захистити медиків,  посприяти стабілізації ситуації в лікарні.

– Депутати  міської ради встали на бік працівників лікарні, чиї права було порушено. Намагалися почати переговори з керівництво лікарні, яке навідріз відмовилося чути думку працівників та  депутатів та спілкувалося з ними  в брутальній формі– розповідає Денис Милий. – Після невдалих спроб комунікації було піднято питання про відповідність керівництва займаним посадам.

346279092 916495726127647 2210738433844710245 n

Підробка заяв працівників та зловживання на закупівлях

На замовлення міської ради було проведено аудит діяльності лікарні.

– Люди скаржилися, що їх без відома почали переводити на інші умови праці, часто шляхом підробки заяв. Підтвердження цим фактам знайшли у ході проведення аудиту. Усі заяви були долучені до аудиту, а люди пояснювали, що ці документи за них писали невідомі особи. Також в акті аудиту описано різноманітні зловживання на закупівлях, – розповідає Денис Милий. – Загалом у лікарні було багато випадків по медичній частині, коли люди скаржилися, що отримували медичні послуги неналежним чином. Були історії, наслідками яких ставали летальні випадки. Це було предметом розслідування комісій вищого рівня.

На основі службових розслідувань та результатів аудиту Кременецька міська рада прийняла рішення достроково розірвати контракт з Павлом Кісілем. Однак ексдиректор з цим рішенням не погодився та подав до суду.

Перспектива отримання статусу кластерної лікарні 

Після призначення на посаду нового директора Оксани Капелусь, яка очолила установу наприкінці минулого року, ситуація в лікарні почала оздоровлюватися, кажуть медики.

– У короткі терміни та в непростій ситуації вона змогла згуртувати колектив та  підписати потрібні для діяльності лікарні пакети послуг з НСЗУ, стабілізувати фінансове становище закладу. Завдяки депутатам Кременецької міської ради та міському голові лікарня отримала додаткове фінансування з міського бюджету та нарешті почалося оновлення матеріально-технічної бази, приміщень, які до цього занепадали. А нещодавно наша лікарня отримала перспективу перетворення на єдиний кластерний заклад на території Кременецького району, який зможе надавати розширений ряд медичних послуг,– зазначають у зверненні працівники лікарні. 

Люди бояться повернення того, що було раніше

Однак Рівненський міський суд прийняв рішення щодо поновлення на посаді директора Павла Кісіля.

Колектив лікарні категорично проти повернення ексдиректора. Люди бояться, що це погіршить ситуацію з наданням медичних послуг в громаді.

– Зараз наскільки мені відомо Кременецька міська рада готує апеляцію стосовно цього рішення суду. Люди дуже налякані, бояться  повернеться все те, що було раніше. Вони дали зрозуміти, що не збираються працювати з попереднім керівником, адже його методи не сприймають та терпіти не будуть,– говорить Денис Милий.

«Поновлення мене на посаді – компетенція мера»

Сьогодні 12-го травня, Кременецька міська рада скликала позачергову сесію, під час якої мали намір виконати рішення Рівненського міського суду. Однак сесію перенесли, адже в залі, окрім міського голови були присутні лише 5 депутатів з 34.

Присутній у залі Павло Кисіль звернувся до депутатів.

– Ви порушуєте мої права. не важливо, чи були б тут присутні 34 депутати, чи прийшов би всього один моє звернення не змінилося б на жодне слово. В рішенні Рівненського суду про моє поновлення немає жодного слова про міську раду і депутатів. Воно адресоване на мера міста і є виконавчий лист де він вказаний, як виконавець, – говорить Павло Кисіль.– Трудове законодавство передбачає порядок поновлення та звільнення керівників комунальних некомерційних підприємств, за яким цей обов’язок покладений виключно на мера. Рішення суду в аспекті негайного виконання апеляційному оскарженню не підлягає! Тому звертаюся до депутатів: не приймайте незаконні рішення та не голосуйте за моє поновлення. Це виключно компетенція мера.

c8c0b072 be34 48ee b33f f3fd40cb2062

photo 5402583415850649714 y

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар