Читайте нас в соціальних мережах

Нардеп з Тернополя Богданець є автором законопроекту, який на крок наблизив Україна до енергонезалежності

Понеділок, 13 вересня 2021 13:20
Депутатами Верховної ради України було прийнято за основу проєкт Закону № 5464 щодо розвитку виробництва біометану.

Про це повідомив народний депутат від «Слуги народу» Андрій Богданець.

За його словами, запропонований у документі механізм розвитку ринку біометану дозволить розширити можливості виробників палива щодо його реалізації та експорту.

Крім того, це підвищить економічну привабливість біогазових проєктів для потенційних інвесторів.

– Досі в чинному законодавстві України відсутнє визначення поняття «біометан». Також назріла необхідність у встановленні законодавчих основ для створення і функціонування реєстру біометану. Це дозволить формувати та вести облік гарантії походження біометану. Прийняття Закону  в цілому стимулюватиме темпи розвитку сектору виробництва біогазу, – пояснює Андрій Богданець. – Дякую колегам по парламентські залі за розуміння необхідності внесення змін до Закону України "Про альтернативні види палива" та підтримку ініційованого мною і групою народних депутатів важливого документу.

Народний обранець також розповів про переваги розвитку ринку біометану на теренах України.

– За оцінками експертів, економічний потенціал виробництва біогазу/біометану в Україні з використанням технології зброджування оцінювався у 2018 році в 6,8 млрд м3, а у 2050  потенціал виробництва може зрости до 17 млрд м3. Крім того, використання біометану, як моторного палива надасть можливість сільськогоспвиробникам отримати джерело енергії за рахунок відходів та вторинних продуктів власного виробництва, – зазначає Андрій Богданець.  Використання біометану в громадському транспорті може значно знизити забруднення повітря у великих містах. У довгостроковій перспективі експорт біометану на ринок ЄС може покращити економічну привабливість виробництва біометану в Україні.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ