Читайте нас в соціальних мережах

Проти бізнесу Івана Крисака розпочато кримінальне провадження...

Вівторок, 27 січня 2015 12:25
Прокураторую Тернопільського району розпочато кримінальне провадження за фактом зловживання становищем службовими особами ПАТ «Ангелівка», котрі незаконно привласнили колективне майно та землі

Досудове, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 364 КК України. розслідування у кримінальному провадженні доручено здійснювати СВ Тернопільського РВ УМВСУ в області.

               

Нагадаємо, народний депутат України Сергій Каплін  (фракція партії «Блок Петра Порошенка») 23 грудня 2014 року закликав правоохоронні органи дати оцінку та розслідувати порушення антикорупційного законодавства, вчинені в. о. головою Тернопільської облдержадміністрації Іваном Крисаком.

У депутатському зверненні Сергія Капліна наведені факти незаконного привласнення та використання Іваном Крисаком комунального майна с. Ангелівка Тернопільської області та використання ним службового становища в особистих інтересах.

Народний депутат звернув увагу генерального прокурора, СБУ та правоохоронців на те, що «рішенням виконавчого комітету Тернопільської районної ради від 23.03.1995 р. № 46 радгосп «Ангелівка» було включено до Переліку об’єктів комунальної власності Тернопільського району, які підлягали приватизації у 1995 р.. Згідно із наказом РВ ФДМУ в Тернопільській області № 381 від 28.03.1996р. на базі комунального майна орендного сільськогосподарського підприємства «Ангелівка» було засновано ВАТ «Ангелівка», яке в подальшому перейменовано у ПАТ «Ангелівка». Засновником і власником цього Товариства став Крисак Іван Богданович, а керівником формально є його дружина – Крисак Г.С.».

Сергій Каплін додав до свого звернення детальний перелік об'єктів, які «прихватизував» Іван Крисак: клуб, колишні будинки спеціаліста (гуртожитки) по вул. Хмельницького № 2 та № 4, магазин-їдальня по вул. Шевченка, 2, адмінбудинок по вул.Польова, 2 та інші. Вартість лише цієї частини майна, зазначив, еквівалентна майже 767 тисячам доларів США. Коли ж додати ще 700 тисяч доларів США, які набігли за час незаконного користування ВАТ «Ангелівка» (а це з 1996 по 2014 роки) майном і землями громади (до речі, акцентував у зверненні С. Каплін, жодних документів сімейству Крисаків на користування земельними ділянками сільська рада не надавала. Без укладення договорів оренди використовує в.о. голови Тернопільської ОДА і ставок, що розташований на території Романівської сільської ради), то Іван Крисак завдав мешканцям Ангелівки збитків у розмірі майже півтора мільйона доларів США.

«Схеми ухилення від сплати орендних платежів сільській громаді та присвоєння належного їй комунального майна, запроваджені Крисаком І.Б., засновником ВАТ «Ангелівка» і ПАТ «Ангелівка», і їхнім керівництвом через присвоєння відповідних коштів, і розміри завданих збитків в особливо великих розмірах, на думку правників, підпадають під дію статті 364-1 «Зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми» та частини 4 статті 190 «Шахрайство» Кримінального Кодексу України», - констатував у зверненні народний депутат.

«Окрім того, Крисак І.Б., порушуючи вимоги антикорупційного законодавства, перебуваючи на посаді першого заступника голови облдержадміністрації, допускав факти грубого використання свого службового становища у приватних цілях. Так, 26 червня 2014 року в 14 годині дня в робочий час Крисак І.Б., прибув на засідання і особисто подав виконкому Романівської сільської ради листа ПАТ «Ангелівка» про присвоєння адресного номера гідроспоруді греблі «Ставок» та із застосуванням морального тиску декілька годин тероризував членів виконкому, аби вони надали на користь лобійованої ним комерційної структури довідку з вказаною адресою гідроспоруди для подальшого привласнення місцевого ставу», - зазначив у звернені С. Каплін.

Народний депутат переконаний, що «такі незаконні дії Крисака І.Б., як першого заступника голови Тернопільської ОДА, державного службовця високого рангу, що діє в інтересах приватного підприємства, особисто у робочий час представляє інтереси підприємства на засіданні виконкому сільради та спонукає членів виконкому до прийняття рішень на користь ПАТ «Ангелівка», підконтрольного членам власної родини, є грубим порушенням Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» і свідчать про вчинення Крисаком І.Б. корупційного правопорушення, що унеможливлює його перебування на посаді державного службовця».

Сергій Каплін також констатував, що «жителі села Ангелівка неодноразово зверталися із заявами до органів влади Тернопільської області з вимогою захистити їх від свавілля Крисака І.Б. і притягти його до відповідальності за використання службового становища в особистих інтересах». Однак все марно.

Хочеться вірити, що прокуратура поставить крапку у безчинствах І. Б. Крисака та його родини, і справедливість таки восторжествує.

 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ