Читайте нас в соціальних мережах

Справи щодо виборчих фальсифікацій на Бучаччині судді закрили через «малозначність»

Вівторок, 01 грудня 2020 11:27
На Бучаччині зафіксували 4 виборчих правопорушення, однак жодного порушника не притягнули до відповідальності.

Про це у спільноті «Підслухано на Тернопільщині» написав Володимир Простий.

– Кожен член виборчої комісії дає присягу. І ми сподіваємось, що це серйозно. Із матеріалів адміністративної справи: «17.10.2020 о 14:00 год. ОСОБА_1 , перебуваючи в с. Пишківці по вул. Шкільна Бучацького району Тернопільської області, будучи членом ДВК №610180 (с. Пишківці), здійснила розповсюдження передвиборчих агітаційних листівок, чим порушила ст.57, ч.1 п.3 Виборчого кодексу України». Держава вважає це серйозним порушенням яке карається штрафом від 3400 до 5100 грн за ч. 1 ст. 212-10 КУпАП , адже член виборчої комісії не має права порушувати виборче законодавство! Однак Бучацький районний суд іншої думки. Бо член ДВК в суді сказала, що «Вона не знала, ще не може цього робити!», – написав Володимир Простий.

У результаті особу звільнили від адміністративної відповідальності та закрили провадження у справі з оголошенням усного зауваження. Суд назвав порушення малозначним, враховуючи молодий вік члена ДВК й те, що будь-яких негативних наслідків від її дій не настало.

– От так. Справді, не вбила ж вона нікого. І не вкрала нічого. Просто будучи членом виборчої комісії, давши присягу, тут же її порушила, порушила закон, не спромоглась навіть кілька статей Виборчого Кодексу прочитати, не говорячи вже про КУпАП. Вона просто не знала,  обурився автор допису.  

Також він додав, що станом на сьогодні судді Бучацького районного суду розглянули 4 справи щодо виборчих правопорушень і в жодному випадку порушники не були притягнуті до відповідальності. Три справи закриті за малозначністю і одна за відсутністю складу адмінправопорушення.

– Недавно писала про розслідування у Бучачі кримінальної справи про видачу членами виборчих комісій бюлетенів відсутнім виборцям. Чи не відсутність покарань за виборчі правопорушення призводить до виборчих фальсифікацій? Як думаєте?  підсумував Володимир Простий.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар