Читайте нас в соціальних мережах

Сергій Надал: «Вимагаємо в уряду скасувати другу платіжку за газ. Вимагаємо поваги до українців!»

Вівторок, 04 лютого 2020 16:27
Уряд має скасувати непрозорий тариф на транспортування газу. У цьому переконаний міський голова Тернополя Сергій Надал.

Наприкінці січня українці отримали “сюрприз” від уряду у вигляді “другої платіжки” за транспортування газу. 

Тарифи - одна з найболючіших тем для українців. Багато домогосподарств справно платять за газ попри постійне підвищення вартості. Але зараз люди відчувають спробу їх обдурити і змушені терпіти цинічні “жарти” з боку окремих політиків. 

Що найбільше обурило людей у ситуації з тарифом на транспортування газу?

По-перше. Як тільки на місцевому рівні почали зменшувати вартість газу а плату за тепло і гарячу воду-суму економії вирішили забрати в людей через другу платіжку.

По-друге. З людей намагаються стягнути плату за послугу, яка ще навіть на надана. Люди ще не отримали газу за лютий, а у них вимагають оплату його транспортування. В окремих випадках плату “за транспортування” знімають з тих, хто не користується газом зараз, але користувався у минулому році. 

Врізка: Сергій Надал: «З людей намагаються стягнути плату за послугу, яка ще на надана»

По-третє. Непрозорою є формула нарахування плати за транспортування. Враховується “середній об’єм газу спожитий у минулому році”. Однак цьогорічна зима була значно “м’якшою”. Газу спожито менше. То чому люди повинні переплачувати? Де справедливий тариф? 

Споживач повинен платити тільки за надану якісну послугу. Цим принципом керувалися ми у Тернополі, коли почали реалізовувати десять років тому реформу з підвищення енергоефективності Тернополя. Ми хотіли, щоб люди платили за тепло у тому об’ємі, який їм потрібен.

Одним з ключових напрямків нашої реформи є встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП). Таке обладнання дозволяє регулювати постачання теплоносія. Тобто, коли на вулиці тепліше, то споживач платить менше і навпаки. Спочатку до таких новацій ставилися з пересторогою. Але після того, як запрацювало кілька пілотних проектів і люди побачили користь і економію.

Так мало би бути і з тарифом на доставку газу. Люди повинні платити за той об’єм, який отримали, а не за “середній об’єм за рік”, як пропонують урядовці.

Зрештою у всіх економічних відносинах між громадянином і державою,  споживач має розуміти, за що він платить, яку послугу і в якому об’ємі отримує. 

У випадку з “додатковою платіжкою” все навпаки. Складається враження — людей знову хочуть обдурити. Підвищити за їхній рахунок доходи олігархів, що контролюють газові компанії.

Найгірше, що через такі непродумані дії уряду руйнується довіра до будь-яких органів влади. Багато років ми, на місцях, працюємо над зменшенням споживання дорогих енергоносіїв. Над збільшенням енергоефективності. Є позитивні зрушення. Є розуміння людей. Нам вдалося зробити тарифний тиск не таким жорстким. 

Однак ці позитивні зміни руйнуються “згори” черговими “схемами” та “експериментами”.

Це одна з головних причин, чому ВО “Свобода” і я особисто вимагаємо скасувати непрозору плату за транспортування газу. Тільки так уряд зможе продемонструвати повагу до українців. 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ