Читайте нас в соціальних мережах

Війна показує, хто є хто та чого вартий, - військовий з Тернопільщини Тарас Дячун

Четвер, 27 квітня 2023 15:00
Тарас Дячун (Прометей) – "свободівець" з Тернопільщини – торік у лютому пішов добровольцем в ДФТГ Києва – батальйон «Свобода».

25 лютого вже був у Києві зі зброєю.

З батальйоном пройшов бойове хрещення, виконував завдання у столиці, згодом – на лівому березі Дніпра (Бровари, Баришівка, Лукаші).

Найгарячіше, каже, було в Ірпені та Гостомелі.

"Добровольчий період для мене закінчився на початку квітня. Далі 1,5 місяця шукав шляхи для мобілізації. В кінці травня мобілізувався в лави 35 ОСБ. Підрозділ тернопільський, тому приємно воювати з земляками. Спочатку ми охороняли кордон з орками на Сумщині, зараз наші позиції на Бахмутському напрямку", - пригадує Тарас. 

Як наголосив військовий, війна чітко показала, хто є хто. 

"Війна має цінну властивість. Вона показує, хто є хто, хто чого вартий. На жаль, військові поруч з небезпекою на передовій часто отримують удари з тилу. Не поодинокі випадки зрад близьких людей. Деякі люди, яких ти даремно вважав друзями, поводять себе негідно. Натомість всіх слів вдячності заслуговують ті, хто систематично пише, дзвонить, підтримує, донатить та й просто з повагою ставиться до чину захисника. Закономірно, що коло та інтенсивність спілкування з довоєнного життя суттєво звужується до найближчих. Саме ці люди помагають нести тягар. Звернуся до тих, хто це зараз читає. Якщо маєте знайомого, друга, що воює – напишіть чи подзвоніть йому. Не думайте, що це недоречно; не переймайтеся, що не помагаєте чимось матеріальним. Кілька слів підтримки, жарт, якась історія для військового є поверненням до «нормального» життя і це цінно. Це як вдома побувати", - розповідає захисник. 

Також військовий дав поради новобранцям. 

"Як на мене, для того, щоб воювати, треба три якості: бути фізично сильним; бути здатним освоювати нові знання, набувати вмінь та навичок; не мати панічного страху. Останнєчітко покаже перша двіжуха (мінометний чи артобстріл, тощо). На жаль, в тепличних умовах це важко з’ясувати. При наявності мотивації і вищезгаданих якостей з новобранця з часом буде сильний воїн. Ще одне моє спостереження: важливо, щоб інтенсивність бойових дій зростала поступово. Це дає можливість психіці адаптуватися і воювати холодним розумом", - каже Тарас. 

Після перемоги Тарас Дячун впевнений, що в країні будуть важкі часи. 

"Щодо повоєнного часу. Буде важко. Буде багато проблем – соціальних, економічних, екологічних тощо. Перше, що б мені хотілося – це подорослішання нашого суспільства. Щоб українці стали громадянами в повному сенсі цього слова, а не населенням. Це, в свою чергу, відповідальний виборець, свідомий платник податків, дбайливий господар свого двору, подвір’я чи сходової клітки, озброєний захисник, успішний у своєму ремеслі працівник чи власник бізнесу. Наступне, у суспільстві має бути глибока шана до військових, ветеранів. І тут ідеться не про якісь пільги, гарантії, а про повагу за замовчуванням. І те, чого хочеться найбільше – щоб українки народжували багато дітей. І щоб багатодітні сім’ї ставали трендом, щоб це було модно, круто. І хай це нове покоління маленьких українців і українок ніколи не дізнається, що таке війна", - підсумовує військовий. 

 

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ