Читайте нас в соціальних мережах

У руках майстра Тернопільщини солома перевтілюється навіть у свиню, лебедя чи барана (фото)

Середа, 05 лютого 2020 18:13
Малює, плете, пише, викладає – це можна сказати про заслуженого майстра народної творчості України на Тернопільщині Антона Гриба, який за десятки років роботи з соломою створив сотні неповторних виробів.

Умілець понад 35 років пропрацював у Тернопільському центрі народної творчості, викладав образотворчо-прикладне мистецтво у Кременецькій обласній гуманітарно-педагогічній академії імені Тараса Шевченка. Займається живописом, графікою, декоративним розписом, плетінням із соломи, пише вірші, п’єси та прозу. Вже неодноразово видавав свої книги.  Попри різноплановість, основна діяльність чоловіка – виготовлення рукотворів із соломи.

—  За довгі роки праці виготовив чимало виробів. Це – солом’яні капелюхи, кошики, тарелі, жіночі шпильки та обручі, декоративних лебедів та багато іншого. Люблю працювати з об’ємними фігурами, хоча праця над такими рукотворами потребує немало часу та зусиль. Так, 2015 року був Рік барана. Відповідно, я виплів баранчика розміром 60х30х20 сантиметрів. Ця солом’яна тваринка була на експозиції у Києві, Тернополі, а тепер після довгих мандрівок повернулася до мене додому. Колись віддам свій рукотвір у музей. Оскільки минулого року був Рік свині, то я, на пару з сином, виплів символічну тваринку, яка також їздила по Україні на виставки, — поділився Антон Гриб.

Як згадує пан Антон, ще в часи своєї молодості вийшов якось із лісу після походу за грибами. Побачив розкішне пшеничне поле, вишукані колосся тріпотіли на вітрі. Чоловік довго милувався золотими колосками на пружних стеблах, а потім почав вивчати, як працювати з соломою та перетворювати злакові рослини в декоративні вироби.

—  Свої роботи, на жаль, оцінюю дешево. Якщо людині сподобався виріб, дуже прагнуть його купити, то не хочу шкодувати рукотвір для когось. Нехай, думаю, беруть за меншу ціну. Та й вироби з соломи, якщо відверто, не надто великим попитом користуються серед людей. Наприклад, плетений капелюх оцінив у 200 гривень. А до мене приїхав майстер з іншого району й питає: «Скільки часу плів капелюх?!» Я до нього: «Три дні». Тоді він сказав, що не сам виріб, а кожен день моєї роботи повинен бути оплачений. Відтак, виріб повинен продавати не за 200, а 600 гривень. Бо ж робота ця копітка і повинна належно оцінюватися. Тільки ж мені поки совість не дозволяє продавати роботи настільки вартісно, — додав майстер.

Умілець підмітив, що для своїх виробів вирощує солому самостійно. Сіє жито, потім збирає, сортує, замочує та плете декоративні вироби. Свої рукотвори часом розфарбовує натуральними барвниками. Наприклад, вичавлює сік із горіхової шкаралупи та вмочую туди солому. Вона набуває приємного темно-коричневого кольору. Відтак, із фарбованої і нефарбованої соломи створює різноманітні узори.

IMG_0462.JPGIMG_0463__копія.JPG

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ