Тернополянин варить шоколад, що не шкодить фігурі
Вівторок, 19 серпня 2014 16:54
Тернополянин Костянтин Валігура цікавиться правильним харчуванням. Це спонукає його знаходити альтернативу шкідливим продуктам із магазинів. Так, до прикладу, цукор він замінив медом, стевією та іншими природними замінниками. А ще навчився варити домашній шоколад, який за смаком не поступається магазинним плиткам.
Компоненти – з Інтернет-магазинів
Щоб приготувати шоколад потрібно три основних компоненти: какао масло, какао порошок і мед замість цукру. Це допоможе зробити шоколад натуральнішим. Можна використовувати й інші замінники цукру – кленовий сироп, сироп агави, стевію. «Ми знаємо, що чорний шоколад – дуже корисний. Але крім добрих складників він містить ще цукор і консерванти, які не дуже добре впливають на наше здоров’я. Приготувавши шоколад в домашніх умовах ми залишаємо лише корисні елементи» - розповідає Костянтин Валігура.
Усі компоненти продаються в Україні. Хлопець замовляє їх з Інтернет-магазинів. Такий шоколад буде трішки дорожчим, ніж плитки з магазину, якщо всі компоненти брати гарної якості.
Пікантності додають спеції
Різні сорти є какао порошку, різний мед – кожен з цих компонентів впливатиме на смак кінцевого продукту. «Для підсилення смакових ноток використовую різні натуральні спеції. Палички ванілі, кардамон, гвоздику, імбир, і навіть перець чилі можна додавати. Ну і, звісно, родзинки, сухофрукти, горіхи - каже Костянтин. - Шоколад покращує настрій і є калорійним. Але якщо ми варимо домашній шоколад без цукру, у ньому вже менше калорій. А якщо ми ще їмо його в першій половині дня – то шкоди для фігури не буде. Тим паче, усі спеції, які я згадував, містять афродизіаки. Відтак, шоколад буде покращувати настрій, бадьорити, і ми швидко спалимо ці калорії».
Готувати – швидко і легко
Шоколад Костянтин готує на водяній бані. Спочатку розтоплюється какао-масло, воно тане при температурі 37 градусів. Його краще дрібно порізати на стружку. Так розтане швидше. Після цього до нього додаємо какао і перемішуємо. Добре перемішали – час додати мед і спеції. Шоколад готовий. Його можна розлити у форми і додати горіхи і фрукти за смаком. Застигає шоколад у холодильнику 40 хвилин.
«Всім раджу починати з пропорцій 1:1, тобто 50 грам какао масла, 50 грам какао порошку і столову ложку меду. Це оптимальні пропорції. Чилі, наприклад, ми дамо маленьку щіпку, кардамону можна дати трішки більше. Але кількість спецій кожен повинен для себе визначити методом проб і помилок» - каже кулінар-любитель.
Мед Костянтин радить використовувати той, який не кристалізується. Наприклад, гречаний мед з крупинками буде відчуватися у шоколаді. Найкраще підходить рідкий травневий мед.
«Довго такий шоколад зберігати не можна. Але ми робимо його з медом, а мед – це природній консервант. Тож в холодильнику шоколад тримати можна близько місяця. Якщо, звісно, ніхто його не з’їсть» - каже Костянтин Валігура.

ОСТАННІ НОВИНИ
- 23:07 У Тернопільському гуртожитку ЗУНУ стовп вогню піднявся з кухні: дим заповнив будівлю (відео)
- 21:00 Вихованці тернопільського театру танцю «Посмішка» вибороли Гран-прі на «Diamond Festival» (фото)
- 20:00 У Тернополі мобілізували директора заводу хірургічних інструментів
- 19:00 На початку тижня на Тернопільщині очікуються заморозки
- 18:30 У Тернополі на бульварі Вишневецького досі немає тепла
- 18:00 На Донеччині загинув боєць із Купчинецької громади Віталій Кравчук (фото)
- 17:00 У Парижі пограбували Лувр: викрадені коштовності Наполеона та імператриці
- 16:00 Батьки дітей з інвалідністю можуть отримати відстрочку через застосунок «Резерв+»: що треба знати тернополянам
- 15:00 Студентка Тернопільського мистецького коледжу перемогла у всеукраїнському конкурсі наукової творчості (фото)
- 14:00 У Тернополі біля заводу «Оріон» стався конфлікт між людьми та чоловіками у камуфляжі (відео)