Тернополянин варить шоколад, що не шкодить фігурі
Вівторок, 19 серпня 2014 16:54
Тернополянин Костянтин Валігура цікавиться правильним харчуванням. Це спонукає його знаходити альтернативу шкідливим продуктам із магазинів. Так, до прикладу, цукор він замінив медом, стевією та іншими природними замінниками. А ще навчився варити домашній шоколад, який за смаком не поступається магазинним плиткам.
Компоненти – з Інтернет-магазинів
Щоб приготувати шоколад потрібно три основних компоненти: какао масло, какао порошок і мед замість цукру. Це допоможе зробити шоколад натуральнішим. Можна використовувати й інші замінники цукру – кленовий сироп, сироп агави, стевію. «Ми знаємо, що чорний шоколад – дуже корисний. Але крім добрих складників він містить ще цукор і консерванти, які не дуже добре впливають на наше здоров’я. Приготувавши шоколад в домашніх умовах ми залишаємо лише корисні елементи» - розповідає Костянтин Валігура.
Усі компоненти продаються в Україні. Хлопець замовляє їх з Інтернет-магазинів. Такий шоколад буде трішки дорожчим, ніж плитки з магазину, якщо всі компоненти брати гарної якості.
Пікантності додають спеції
Різні сорти є какао порошку, різний мед – кожен з цих компонентів впливатиме на смак кінцевого продукту. «Для підсилення смакових ноток використовую різні натуральні спеції. Палички ванілі, кардамон, гвоздику, імбир, і навіть перець чилі можна додавати. Ну і, звісно, родзинки, сухофрукти, горіхи - каже Костянтин. - Шоколад покращує настрій і є калорійним. Але якщо ми варимо домашній шоколад без цукру, у ньому вже менше калорій. А якщо ми ще їмо його в першій половині дня – то шкоди для фігури не буде. Тим паче, усі спеції, які я згадував, містять афродизіаки. Відтак, шоколад буде покращувати настрій, бадьорити, і ми швидко спалимо ці калорії».
Готувати – швидко і легко
Шоколад Костянтин готує на водяній бані. Спочатку розтоплюється какао-масло, воно тане при температурі 37 градусів. Його краще дрібно порізати на стружку. Так розтане швидше. Після цього до нього додаємо какао і перемішуємо. Добре перемішали – час додати мед і спеції. Шоколад готовий. Його можна розлити у форми і додати горіхи і фрукти за смаком. Застигає шоколад у холодильнику 40 хвилин.
«Всім раджу починати з пропорцій 1:1, тобто 50 грам какао масла, 50 грам какао порошку і столову ложку меду. Це оптимальні пропорції. Чилі, наприклад, ми дамо маленьку щіпку, кардамону можна дати трішки більше. Але кількість спецій кожен повинен для себе визначити методом проб і помилок» - каже кулінар-любитель.
Мед Костянтин радить використовувати той, який не кристалізується. Наприклад, гречаний мед з крупинками буде відчуватися у шоколаді. Найкраще підходить рідкий травневий мед.
«Довго такий шоколад зберігати не можна. Але ми робимо його з медом, а мед – це природній консервант. Тож в холодильнику шоколад тримати можна близько місяця. Якщо, звісно, ніхто його не з’їсть» - каже Костянтин Валігура.
ОСТАННІ НОВИНИ
- 15:32 Погрожував ножем, битою та кастетом на автобусній зупинці: у Тернополі затримали дебошира
- 14:00 Бронзовим призером чемпіонату України з плавання серед юнаків став спортсмен з Тернополя
- 13:43 Зловили на контрабанді уже не вперше: на Тернопільщині чоловік перевозив 3 тис пачок цигарок без акцизу
- 13:31 Під час мінометного обстрілу на Курщині загинув 32-річний воїн зі Зборівщини Іван Яцків
- 13:08 На фронті загинув працівник університету з Тернополя (фото)
- 13:00 Волонтер «Української команди» Тернопільщини Ігор Дмитришин отримав відзнаку у Міжнародний день волонтера
- 13:00 Тернопіль для ЗСУ: 60 FPV-дронів та 4 системи РЕБ для 105-ї бригади ТРО
- 12:58 На Тернопільщині пішла з життя багаторічна вчителька (фото)
- 12:54 На Тернопільщині знайшли мертвим ще одного зниклого безвісти
- 12:39 Президент нагородив міського голову з Тернопільщини орденом "За заслуги"