Читайте нас в соціальних мережах

« Я – рецидивіст – людина, яка говорить і доносить правду», — у Тернополі один із останніх політв’язнів Микола Горбаль

Вівторок, 04 вересня 2018 18:53
Понад 16 років відсидів у радянських таборах український поет, політик, громадський діяч Микола Горбаль – один серед числа на той час українців-правдоносіїв, якому за відстоювання справедливості приписали термін «рецидивіст».

Через активну громадську позицію та пропагування істинних цінностей за паном Миколою розпочало стежити КГБ і 24 листопада 1974 року чоловіка арештовують у Тернополі.

Рівно 30 років тому мене в наручниках перевозили як особливо небезпечного злочинця, рецидивіста. Попереду і позаду мене сиділо по двоє людей зі зброєю, а капітан поліції сидів поруч зі мною. Раніше слово «рецидивіст» мене лякало. Я не між усвідомити, як людина, яка говорить правду та переказує правдиві слова, а її за це судять, легко перетворюється в особливо небезпечного злочинця. Виходить, я таки рецидивіст, — підмітив Микола Горбаль.

Як розповів пан Микола, через півроку перебування у підвалі КГБ до нього прийшов слідчий і почав переконувати підписати обвинувачення, натякаючи, що після цього його відпустять. Коли Горбаль підписав, то обіцяна свобода обернулася на 5 років таборів суворого режиму і 2 роки заслання. Відбувати покарання його відправляють у мордовські «політичні» табори.

Коли мене привезли у в’язницю, яка була єдина на увесь Радянський Союз (до речі, зараз там музей політичних репресій), на нас спрямували особливо важкий режим. Мені неодноразово казали, що я можу покаятися і це якось нібито могло допомогти мені. А важко було в ув’язненні ще й тому, що все було закритим і тюди не доходила жодна інформація з волі. Тоді мені не було страшно. Якщо би в Тернополі після піврічного тримання під арештом в підвалах КГБ мене не випустили на волю, було би гірше. Отож навіть попри волю каральних органів існувала ще й Господня воля - я залишився живий і зараз стою перед вами, — розповів пан Микола.

Чоловік зазначив, що перші п’ять років у найважчому таборі було доволі непросто перенести. Доводилося не тільки важно працювати на гранітних каменоломнях, але зазнавати стежень. Тільки навіть попри жорсткий режим йому вдається передати на волю «невільничі поетичні рефлексії», які упорядкувала Надія Світлична і видала у Нью-Йорку під назвою «Деталі піщаного годинника». Його вірші опубліковані англійською, німецькою і французькою мовами, а в Парижі виходить стаття Горбаля «Про життя в кримінальному таборі».

За добу до звільнення Миколі Горбалю оголосили третє звинувачення: 8 років таборів особливого режиму і три роки заслання. Вийшов із ув’язнення Микола Горбаль лише  у серпні 1988 році, одним із останніх із групи, після чого згодом був реабілітований.

Колишній політв’язень сьогодні згадує про те, що після увезення йому захотілося зустрітися із колишнім слідчим по його справі. За словами пана Миколи, коли зустріч таки відбулася, він звернувся до свого колишнього карателя: «Я хочу потиснути вам руку, адже не тримаю на вас ніякого зла. Ось у мене є значок депутата, який я отримав саме завдяки вам».  

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар