Читайте нас в соціальних мережах

«Середня правова свідомість в Україні – на межі 10%, а найгірше люди знають свої права на Заході», — у Тернополі Ірина Хондогій

Понеділок, 28 травня 2018 18:30
Невтішну статистику обізнаності українців у своїх правах, які підвів незалежний міжнародний експерт, озвучила директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Тернопільській області Ірина Хондогій.

Про те, до яких невтішних наслідків може призвести необізнаність населення у своїх правах, пані Ірина розповіла під час представлення в Тернополі онлайн-сервісу «bezpechne.community».

 В нашій державі щороку приймається чимало законодавчих актів, розпоряджень, наказів, мета яких – забезпечити права людини та реалізувати всі постулати Конституції України. Втім, як показує практика, наші люди мають настільки низьку правову обізнаність, що це згодом призводить навіть до відкриття щодо них кримінальних проваджень. Громадяни можуть бути і не винні ні в чому, бо до відповідальності їх намагатимуться притягнути не через те, що ті свідомо вчинили якийсь злочин. Людина могла несвідомо допустити помилку при заповненні якихось документів, через що їй доведеться відповідати. Після того, як один із незалежних міжнародних експертів зробив соціологічне опитування, він прийшов до висновку, що середня правова свідомість в Україні знаходиться в межі 10%, а найгірше свої права знають люди в Західній Україні. При цьому найбільш необізнаними були громадяни у Львівській області – приблизно 3%. Думаю, що і ми не відстаємо від Львівщини. А найвища правова обізнаність була у жителів Сходу. На мою думку, на це вплинуло те, що людям із Східного регіону на сьогоднішній день довелося стикнутися із багатьма проблемами, які спонукали їх ознайомитися зі своїми правами,  наголосила Ірина Хондогій.

Пані Ірина дещо розповіла і про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», який реалізується в Україні саме для того, аби підвищити рівень правової обізнаності та допомогти людям захищати свої права. При цьому на офіційному сайті проекту  http://pravo.minjust.gov.ua/ люди можуть отримати необхідну інформацію щодо захисту своїх прав у різних життєвих ситуаціях. Там громадяни можуть ознайомлюватися з новими матеріалами, які навчатимуть, як не допустити порушення своїх прав, зокрема як правильно оформити договір оренди землі, як оформити нарахування субсидій та які наслідки виникають у разі несплати аліментів.

Директорка підмітила, що безоплатна правова допомога в Тернополі та області можлива завдяки діяльності Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Тернопільській області, Тернопільського, Кременецького й Чортківського місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також бюро правової допомоги.

  Центри з надання безоплатної правової допомоги, які зараз діють на території Тернопільщини, на початку своєї діяльності мали на меті надавати населенню вторинну правову допомогу – адвокатське сприяння у кримінальних провадженнях, цивільних та адміністративних справах. Адвокати мають надати захист особи, якщо та обвинувачувається чи підозрювана, та представлення її інтересів у судах й інших установах для складання процесуальних документів. Тільки після року діяльності наші представники зробили дослідження по всій Україні та виявили, що лише 20% населення з-поміж осіб, які звертаються переважно в місцеві центри, потребують допомоги адвокатів. Інші 80% приходять до нас лише за консультацією та роз’ясненням. Саме тому наші центри почали надавати людям і первинну консультацію, за якою до нас звертаються чимало осіб,   розповіла Ірина Хондогій.

Пані Ірина наголосила, що завдяки діяльності таких центрів збільшилася правова обізнаність серед населення Тернопільщини, а це, у свою чергу, знизило частку кримінальних проваджень щодо населення. 

 

 

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар