Читайте нас в соціальних мережах

«…Наші люди поголовно не вміють приймати компліменти», — тернопільський психолог Марина Орап.

П'ятниця, 23 лютого 2018 19:17
Допомогла тернополянам розібратися із власною самооцінкою психолог з Тернополя Марина Орап, яка провела для жителів міста цікаву та змістовну лекцію «Самооцінка. На шляху до перемог» у стінах приміщення «MagneticOne Academy».

На заході, який відбувся в рамках проекту «The wіnter», Марина Орап розповіла тернополянам, які бувають види самооцінки, як погляди інших можуть впливати на людину, чому певні риси людського характеру можуть притягувати чи відштовхувати та чому в дорослому віці варто прислухатися радше до себе, аніж до оточення.

— Пізнати себе – найважче завдання людини, не менш складною сходинкою якого є перевірка свого оточення. Мені тепер згадується улюблена приказка психолога Зигмунда Фрейда: «Перш ніж діагностувати у себе депресію і занижену самооцінку, переконайтеся, що ви не оточені ідіотами!» Справді дуже часто нашими суддями є ті люди, які для нас багато важать. Наприклад, у три, п’ять і навіть сім років дитина не може адекватно сприймати матусині слова. Тільки доросла й самостійна людина повинна чітко розмежувати власну думку від міркування оточуючих. Якщо матір вам каже: «Тобі ця зачіска категорично не пасує!» або ж «Ця дівчина не для тебе!», вирішіть – ви так думаєте, чи хтось інший,поділилася спікер.

Психолог підмітила, що тернополяни не повинні забувати, що думки, погляди інших людей формуються на основі їхнього особистого досвіду, життєвих установок, особливостей, пріоритетів, та можуть не збігатися з вашими.

Пані Марина слушно підмітила, що для спілкування ми підбираємо для себе переважно тих людей, риси характеру яких дещо співпадають із нашими власними. Наприклад, якщо у вас переважає доброта, то добро, щирість в іншому чоловікові вам імпонуватиме.

— Те що нас дратує в інших, ми не дозволяємо переживати собі, адже в нас немає цих властивостей. Наприклад, в мене була одна колега, яку дуже дратувала моя працьовитість, адже була не до праці. Якщо вас бісить чиясь непунктуальність, отже ви не дозволяєте собі спізнюватися. Якщо ж ми розвиватимемо в собі працьовитість чи позбудемося пунктуальності, то дратуюча в інших людях риса вас більше не дражнитиме, — розповіла психолог.

Марина Орап також підмітила, що не всі українці вміють адекватно оцінювати себе.

— Мені доводилося зустрічати чимало людей, зокрема й серед молоді, в яких помічала заниження власної цінності, вагомості. Дієвим маркером визначення людей із заниженою цінністю є спостереження за тим, як вони сприймають компліменти. Ще з власної юності пам’ятаю старшу колегу, яка одного разу, стоячи біля дзеркала, говорила: «Ой, я дуже хвора, турбує біль у печінці..». Щоб зробити приємне цій жінці, я кажу: «Попри те, що вас турбує недомагання, ви, все ж, чудово виглядаєте». Співробітниця натомість з обуренням: «Хіба я брешу…?» Щодо іншої моєї знайомої, то вона завше чудово виглядала. Тільки варто було їй про це сказати, як жінка заявляла: «Як у мене може бути чудовий вигляд, адже в мене не помита голова, чи то одяг непригідний…». З цього можна зробити висновок, що наші люди поголовно не вміють приймати компліменти, — поділилася пані Марина.

На завершення спікер зауважила, що потрібно із вдячністю приймати всі компліменти – щирі чи нещирі. Це допоможе підвищити людську самооцінку, що, натомість підніме самосвідомість й, відповідно, забезпечить подальші успіхи, щастя й нові звершення. 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ