Читайте нас в соціальних мережах

Працював уздовж всієї лінії фронту, - 26-річний військовий 44-ої тернопільської артбригади (фото)

Четвер, 08 червня 2023 18:30
В'ячеслав "Маестро", нині провідний артилерист 44-ої Тернопільської артбригади імені Данила Апостола, хоча задовго до початку війни до армії не мав відношення. 

За півроку до великої війни він переїхав до Тернополя, вирішив, що саме час підписати контракт, пише 20 хвилин Тернопіль. 

Так 24-річний В'ячеслав став артилеристом.

Спершу — номером обслуги, а згодом йому запропонували підвищити кваліфікацію: вивчитися на навідника.

"До навчання, впродовж трьох місяців, знайомився зі службою, вивчав статути, ходив в наряди, їздив на полігони, брав участь у стрільбах. Усе йому вдавалося легко, тому від пропозиції не відмовився. Навчався на навідника і командира гармати одночасно, щоб зуміти замінити старшого по службі, - відзначив В'ячеслав. - За доволі короткий термін опанував найбільш цінні бойові навички, однак не сподівався, що так швидко доведеться їх застосовувати в реальній практиці: за два тижні після навчання росія нападає на Україну".

І хоч прийнято вважати, що “піт артилерії береже кров піхоти”, тобто прикривають нульові позиції з відстані, однак бувало, що підрозділ В'ячеслава працював і перед піхотою. За час служби працював уздовж всієї лінії фронту.

Найважче, каже, було в обороні Києва. Два тижні — наполегливої цілодобової роботи.

"Цифри в очах “пливли”, треба було постійно вмиватися, спав тільки у переїздах по півгодини, пригадує військовий. — Будили мене за півгодини до роботи, щоб помився, активізувався і не допустив похибок, бо найменші похибки в моїй роботі можуть бути дуже значними. Точність розрахунків вирішує успіх багатьох військових операцій, тому я завжди працюю на верхній межі своїх можливостей. Люблю, те, що роблю, за що б не брався, стараюся виконати по-максимуму. Робота навідника дуже точна: це — цифри, кутомір, приціл. Командир гармати дає мені установки, по них я наводжу і чекаю команди “постріл”. Все, що для цього потрібно фізично виконати — розкрутити підривники , підготувати заряди та іншу рутинну роботу — допомагають побратими".

Разом з тим В'ячеславу необхідно підтримувати техніку у відмінному стані, адже, “дівчинка” (саме так хлопці називають гармату, — прим.ред.) потребує постійного обслуговування і уваги. Від цього невід'ємно залежить не тільки її продуктивність, але і безпека особового складу.

"Була стрільба коли, обладнання не могло потрапити в ціль через неполадки прицілу, — пригадує командир батареї Моряк,То заради того, щоб на наступний день ефективно працювати по ворогу, він півночі провів біля прицілу, перелистуючи безліч підручників, вираховуючи прицільну поправку гармати на кожну соту і на наступний день відпрацювали бездоганно".

 

 

 

 


ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ