Читайте нас в соціальних мережах

Тернопільські вибухотехніки розповіли, як ліквідували ракету, що впала у ніч з 13 на 14 травня (фото)

Середа, 17 травня 2023 16:45
Начальник вибухотехнічної служби ГУНП в Тернопільській області Ігор Васьків закликав громадян бути особливо обережними, якщо побачать ракети, що впали на землю – вони можуть вибухнути будь-якої миті.

 

Так, за його словами, фахівці відзначають три типи руйнувань від ракетних ударів: від ракет, що летять адресно і досягають цілей, від збитих протиповітряною обороною та тих, які через певні обставини самоліквідовуються у небі та подають будь-куди. Саме ракети, збиті ППО, не завжди здетоновують - вони змінюють хаотично траєкторію, падають, а бойова частина залишається неушкодженою.

Що ж відбувається далі? На місце падіння ракет одразу виїжджають фахівці піротехнічного підрозділу ДСНС та вибухотехніки нацполіції, які огороджують територію, при необхідності евакуйовують людей та оцінюють ситуацію.

“Ми уважно обстежуємо ракету і вже на місцях приймаємо рішення про її знищення, – розповідає Ігор Васьків. – Не завжди умови дозволяють вивезти ракету і ми змушені знешкоджувати її одразу на місці падіння. Якщо є можливість, то піротехніки вивозять ракету якомога далі від населених пунктів”.

Знищують ракети на спеціальних майданчиках. На Тернопільщині в кожному районі є такі місця. Це, як правило, закинуті підривні кар’єри, розташовані не ближче, ніж 10-20 кілометрів від цивілізації.

“Якщо ми бачимо, що вибухова хвиля від ракети може бути сильною, тоді ми закопуємо її в землю, в котлован, аби ґрунт взяв на себе основну детонацію, а уламки не розліталися. Саме таким методом ми ліквідовували ракету, яка впала у ніч з 13 на 14 травня”, - каже начальник вибухотехнічної служби ГУНП в Тернопільській області.

Тож усіх мешканців Тернополя та області закликають бути обережними та не ризикувати життям.

«Ракети, які впали на землю, можуть здетонувати будь-якої миті. Тому підходити до таких предметів, пересувати їх чи розбирати категорично заборонено. Якщо ви побачили уламки збитої ракети, телефонуйте на “101″ та “102″», - додають фахівці.

Нагадаємо, у ніч з 13 на 14 травня ворог атакував Тернопільщину. Внаслідок влучань крилатих ракет пошкоджено складські приміщення та приватні будинки, травмовані люди.

WhatsApp-Image-10.jpg 

WhatsApp-Image7.jpg

WhatsApp-Image-8.jpg

 

 


Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ