Читайте нас в соціальних мережах

Подружжя українки Оксани та канадця Браяна понад три місяці волонтерить на Тернопільщині

Вівторок, 12 липня 2022 17:30
Подружжя з Ванкувера вже три місяці живе на дві країни – Україна та Канада.

Оксана Луітінг народилася в Миколаєві, а Браян Мейсон – корінний канадець. Після вторгнення рашистів в Україну вони вирішили, що не сидітимуть за океаном склавши руки, а боротимуться за перемогу пліч-о-пліч з українцями.

Разом з народним депутатом з Тернопільщини Миколою Люшняком та волонтерським штабом «Українська команда» Оксана та Браян допомагають захисникам та внутрішньо переміщеним особам.

Браян Мейсон – солдат канадської армії. На Тернопіллі він кілька тижнів навчав українських бійців теорії та практики, а зараз відправився поділитися досвідом з військовослужбовцями на південно-східні терени України. Його дружина Оксана продовжує волонтерити у Тернополі, часто їздить у Ванкувер, аби збирати допомогу для України.

Жінка розповідає, в перші дні війни була далеко від Батьківщини. Страшну новину про те, що рашисти напали на Україну, їй повідомила мама.  

– Мабуть, я ніколи не забуду той жахливий день. Ми з чоловіком вечеряли. Подзвонила мама з Миколаєва і каже: «У нас обстріли. Війна почалася». В мене була істерика. Ще тиждень я пила заспокійливі препарати, щоб вгамувати цей шок. Звісно, до цього в Канаді були розмови, що путін може напасти, але ніхто серйозно цього не сприймав. Думали, що росія просто залякує Україну, – поділилася Оксана Луітінг.

Як тільки жінка оговталася, вирішила, що повинна віддати належне країні, в якій народилася. Чоловік Браян її у цьому підтримав.

– Браян зателефонував своєму другу, який має власний магазин військової амуніції. Той погодився абсолютно безкоштовно дати багато речей для українців. Я здзвонилася зі своїми друзями. Поступово наша волонтерська команда розширилася. За кілька днів ми облаштували склад, офіс, зареєстрували благодійний фонд. Місцеве телебачення зацікавилося і відзняло сюжет про нашу діяльність. Цей розголос допоміг збільшити масштаби волонтерської допомоги,  розповіла Оксана Луітінг.

Від початку війни Оксана та Браян передали Україні гуманітарної допомоги на 500 тисяч доларів. Відправляли її у лікарні Миколаєва, а також Одесу, Чернігів, Харків.

Волонтерка каже, окрім амуніції, надходить багато медикаментів з канадських лікарень.

– Зараз я працюю на складі в Україні, спілкуюся з волонтерами з різних куточків країни, щоб знати, кому потрібна допомога. Невдовзі на деякий час повернуся у Ванкувер. В Канаді я приймаю гуманітарну допомогу, сортую її, домовляюся про логістику. Окрім цього, відвідую публічні заходи, на яких розповідаю про війну, щоб канадці ні на хвилину на забували, що окупанти вбивають українців, – наголосила Оксана Луітінг.

До зустрічі з Оксаною Браян знав про Україну дуже мало.

– Два роки тому, коли ми тільки зустрілися, Браян знав небагато про Україну. Я розповіла йому про війну з 2014 року і про те, що росіяни століттями зухвало намагаються захопити нашу Батьківщину. Тож коли почалося повномасштабне вторгнення, чоловік сказав, що хоче їхати в Україну разом зі мною, аби допомагати боротися з загарбниками,– зазначила волонтерка.

Подружжя каже, немає часу втомлюватися. Українська земля та українські люди надихають їх працювати до перемоги!

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар