Читайте нас в соціальних мережах

День танкістів: на чому Україна гнатиме окупантів назад на болота?

Неділя, 10 вересня 2023 16:40
У другу неділю вересня, яка цьогоріч припадає якраз на 10 вересня, в Україні відзначається День танкістів. На чому воюють українські захисники та скільки танків у арсеналі наших військ?

 

Нагадаємо, що День танкістів був започаткований ще у 1997 році, згідно указу президента. Бронетанкові війська є частиною Сухопутних військ ЗСУ. І не в останню чергу, саме завдяки самовідданості українських танкістів у перші дні повномасштабного російського вторгнення, Україні вдалося зупинити ворожі колони.

Тоді, як пишуть українські ЗМІ, основною ударною силою наших бронетанкових військ був танк Т-64 та його різноманітні модифікації, основною з яких є Т-64БМ “Булат”. Також були танки Т-72 та його модифікації. Хоча, за оцінками багатьох експертів, цей танк поступається за своїми характеристиками Т-64. Так само оцінками експертів, на момент російського вторгнення у лавах ЗСУ було більше 850 бойових танків, ще 300 — знаходилися у резерві.

Лише станом на січень цього року, було захоплено більше 500 російських танків, більша частина з яких вже відремонтована та бере участь у бойових діях. Серед них і танки Т-90.

Та ключовим моментом у поповнені танкового парку ЗСУ стало створення танкової коаліції. Відтак, спершу Україна отримала від країн Східної Європи модернізовані танки Т-72. Згодом розпочалася робота з отримання сучасних західних танків.

Зараз наші бійці воюють на німецьких танках Leopard різних модифікацій, британських Challenger 2. А вже найближчим часом українські бронетанкові війська поповнять і американські танки Abrams.


Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ