Читайте нас в соціальних мережах

Лісники обіцяють заготовити для українців рекордну кількість дров

Понеділок, 29 серпня 2022 15:03
Юрій Болоховець, голова Державного агенства лісових ресурсів України розповів, що у серпні лісники планують заготовити для українців рекордний обсяг дров.

Початок опалювального сезону все ближче, тому підприємства Державне агентство лісових ресурсів України рекордними темпами нарощують заготівлю дров для населення, бюджетних установ, українських військових.

За підсумками минулого місяця, порівняно з липнем 2021 року, обсяг заготівлі зріс майже на третину – до 336,6 тис. кубометрів. А якщо врахувати тимчасову втрату частини лісових масивів Харківщини, Херсонщини, Донеччини, Луганщини, суттєве просідання лісогосподарської діяльності на Сумщині, Чернігівщині, Київщині (внаслідок постійних обстрілів та замінувань), заготівля дров у середньому по підприємствам Держлісагентства збільшилась чи не вполовину.

За підсумками серпня плануємо вийти на ще кращий результат. І щомісячно додатково забезпечувати до 100-150 тис. кубометрів дров.

"Рішенням останньої колегії Держлісагентства керівникам наших підприємств запропоновано не лише збільшити обсяг заготівлі, але й створити складські запаси, вивчити можливість доставки дров у південно-східні регіоні. Це справді не просто, адже дрова сьогодні забирають, що називається, з пили. Моментально. Скуповують не лише тверді породи, але й хвойні. Тим не менш склади мають бути сформовані на випадок, якщо трапиться аварійне відключення того чи іншого району чи міста від електро- та теплопостачання. Відповідно, оперативно знадобиться великий обсяг твердого палива для мобільних котелень", - відзначив Юрій Болоховець.

Природного ресурсу для збільшення заготівлі більше ніж достатньо. За минулі роки недовикористано ліміту рубок головного користування обсягом 6 млн кубометрів. Прорідження та прохідні рубки можуть забезпечити ще приблизно 4,5 млн кубометрів деревини.

"Що потрібно, так це робочі руки. В деяких регіонах критично не вистачає людей. На Чернігівщині додатково потрібно 45 бригад, на Київщині 19 бригад, на Вінниччині - 13. Тому звертаємось до підприємців, які мать людей та техніку (трактори, вантажівки, тощо) – будь ласка, долучайтесь до заготівлі. В деяких лісгоспах є потреба і у штатних працівникам. Гарантуємо навчання та достойну зарплатню, приходьте працювати, - зауважив Болоховець. -  Працюємо не лише над збільшенням обсягів, але й над покращенням сервісу. Лісгосп має обов’язково як опцію пропонувати людям додаткові послуги – розпилювання, колку, доставку. Адже багато людей, особливо похилого віку, не в змозі самостійно виконувати важку фізичну роботу. Їм потрібна допомога. У найближчий час планую провести інспекцію деяких господарств, щоб на місці визначити питання і проблеми з забезпечення дровами населення".

 

 

На зображенні може бути: текст

Додати коментар