Обставини виникнення інфекційного захворювання встановлювали фахівці лабораторного центру.
Як повідомили в ДУ "Тернопільський ОЛЦ МОЗ України", спалах кишкової інфекції – ліквідовано. Його причиною став норовірус.
Під час проведення епідеміологічного розслідування встановлено ряд обставин та умов, що могли сприяти виникненню спалаху.
"Одним із ймовірних факторів передачі міг слугувати нектар у пачці об'ємом 1 літр. Оскільки не виключено забруднення мікроорганізмами під час розливу. Через перешкоджання у проведені епідрозслідування не вдалось з'ясувати, як та в які ємкості його розливали, скільки часу зберігали, тощо", – інформують у центрі.
Також серед обставин, що сприяли виникненню спалаху, є порушення оформлення супровідної документації, яка засвідчує якість та походження харчових продуктів. Зокрема, відсутність дати виготовлення сметани не дозволило визначити терміну її придатності.
Нагадаємо, що за останні 3 роки було зареєстровано ще два спалахи норовірусної інфекції в області, а саме в ДНЗ смт. Микулинці Теребовлянського району та в дитячому оздоровчому комплексі "Лісовий", с. Скоморохи Бучацького району.
– Вдруге під час спалахів норовірусної інфекції ймовірним фактором поширення збудника є використання харчових продуктів, що не відповідали вимогам щодо якості та безпечності, – кажуть фахівці. – Не виключено, що аналогічна ситуація може повторитися. Адже, проблема безпечності харчових продуктів залишається не вирішеною.