Читайте нас в соціальних мережах

Нульовий ефект: Супрун розкритикувала поширений лайфхак проти похмілля

Неділя, 06 січня 2019 09:16
Головний лікар України навела три поради – як насправді зменшити негативний ефект від "веселих свят".

В.о. міністра охорони здоров'я розкритикувала один з поширених серед українців лайфхаків, як вберегтися від похмілля в період свят – з'їсти жменю активованого вугілля перед тим як пити або одразу після вживання алкоголю, пише "5 канал".

Ідея, що вугілля може зв'язуватися з алкоголем і перешкодити його потраплянню в кров, може й виглядає логічно, проте не має жодних наукових доказів за собою, – пише на своїй сторінці у Facebook очільниця МОЗ.

"Є невелике клінічне дослідження, яке навпаки – вказує на відсутність будь-якого ефекту. Учасники дослідження двічі вживали однакову дозу етанолу. Перед другим разом вони прийняли 24 таблетки (понад 2 блістера) активованого вугілля. Цікаво, що після вживання активованого вугілля, концентрація алкоголю в крові залишилася така сама, як і без нього. Тобто, по-суті, вживання вугілля нічого не змінює", – зазначає Супрун.

За її словами, заїдати алкоголь купою активованого вугілля неефективно, тому що алкоголь дуже швидко всмоктується у шлунку, та й взагалі – вугілля його не адсорбує.

Втім, за її словами, існують більш дієві способи, як можна зменшити шкоду від хмільних напоїв:

Пийте воду. Алкоголь має сечогінний ефект, тому поповнювати водний баланс необхідно. Пиття води допоможе уникнути дегідратації та потенційно зменшити кількість випитого алкоголю.

Не випивайте на голодний шлунок. Вуглеводна їжа найкраще допоможе зменшити інтоксикацію організму – якщо порівнювати із білковою.

Не варто змішувати алкоголь з газованими напоями. У поєднанні з ними він швидше всмоктується в кров, тому можна й швидше сп'яніти. Кращий варіант – поєднати з фруктовими соками чи водою.

Додати коментар