Тут відбувалися курси «Збільшення врожайності та якості печериць на Фазі 3». Організувало навчання Грибне інформаційне агентство UMDIS.
Багато розмов про печериці, екзотичні гриби, сонячні панелі, обладнання та правильний компост – програма була інтенсивною. Гості відвідали теплиці Fungi Farm у селах Хатки та Проянтин.
Власники ферми – сім’я Саловських. Вони познайомили учасників курсів з технологіями вирощування білих та королівських печериць в тепличних умовах. Розповіли про ефективність роботи підприємства, управління процесами виробництва на грибній фермі.
– Батько це все заснував і продовжує плекати. Мама – головний технолог. Брат займається технічною частиною, – розповів співзасновник ферми Євген Саловський. – У нашій справі важливо не стояти на місці. Ми йдемо до осучаснення. Ще півтора року тому чекали першого гриба 40 днів, зараз чекаємо 29 днів. Є позитивні зміни. Є досвід, він накопичується.
У теплицях фермери відтворили умови чотирьох пір року, щоб максимально наблизити умови вирощування печериць до тих, які створює природа.
– Гриби вирощувати – дуже непроста робота. Щодня треба проводити багато часу в теплицях. Необхідно дивитися, яка там ситуація і чого потребують печериці. Їх треба доглядати так, як малих дітей, – зазначив співзасновник Fungi Farm Ярослав Саловський.
Загалом участь в навчаннях взяло 24 виробники з різних куточків України та 6 спонсорів-постачальників.
Учасники кажуть, такі зустрічі дозволяють обмінюватися досвідом та знаннями про спільну справу, розвивати бізнес, ділитися проблемами, з якими стикнулися підприємці під час війни.
– Ми приїхали з Луцька. Займаємося грибами понад 20 років, але на другій фазі. Хочемо переходити на третю, тому треба знати всі нюанси. Так і вирішили взяти участь у цих курсах, – розповів грибний фермер Анатолій Повідзіон.
Навчав грибних фермерів Юрій Бойчук – один з найкращих в Європі консультантів та тренерів. Понад 17 років він займається налагодженням технологічних процесів у грибних компаніях України, Молдови, Румунії, Іспанії, Казахстану, Азербайджану.