Читайте нас в соціальних мережах

Якою буде весна для українців: прогнози щодо курсу долара

Четвер, 02 березня 2023 19:00
З початку 2023 року середньозважений курс долара зменшився на 1,5 гривні.

На думку експертів, опитаних 24 Каналом, причин для такого зміцнення може бути декілька:

Фінансова підтримка міжнародних партнерів та нові обіцянки щодо виділення десятків мільярдів допомоги цього року.

Довіра українців до національної валюти та вища психологічна стійкість.

Зменшення попиту на готівкову валюту через впровадження депозитів за офіційним курсом.

Іншим чинником, який міг вплинути на зміцнення національної валюти є початок посівної кампанії. Це спричинило необхідність для аграріїв мати велику гривневу ліквідність, щоб здійснити усі приготування.

Окрім того, свою ефективність довели впроваджені Нацбанком депозити за офіційним курсом. Завдяки цьому багато українців обрали зберігати свої заощадження у безготівковій формі.

Що стосується офіційного курсу Нацбанку, на який орієнтуються готівкові розцінки, його найближчим часом найімовірніше не переглядатимуть.

"Щодо прогнозів, то є очікування, що НБУ сподобалась політика, яку він проводить. Він не хоче повертатись до гнучкого курсоутворення, хоча для цього вже є всі підстави. Курс нікуди не полетить, а навпаки може ще й укріплюватись гривня", - відзначив Олег Гетман, економіст.

Якщо регулятор теоретично і може скасувати фіксований курс, то підстав для його перегляду у бік збільшення точно немає.

"У нас позитивний платіжний баланс, у нас скорочується дірка по торговому балансу, є позитивні очікування, то я не бачу жодних підстав переглядати у бік збільшення цей курс. Так, в бюджеті він передбачений більший, але бюджет буде ще багато разів протягом року коригуватись",зазначає експерт.

На думку банкіра Юрія Крохмаля, довіра українців до гривні та впевненість у тому, що Нацбанк найближчим часом не переглядатиме фіксований курс, позитивно вплинули на зміцнення національної валюти.

Укріплення гривні на початку року відбувається завдяки позитивним економічним новинам. А саме про те, що Україна в цьому році може розраховувати на достатню фінансову підтримку світової спільноти. Також, "впевненості" гривні додали запевнення НБУ, що найближчим часом режим фіксованого курсу лишиться без змін.

Нагадаємо, раніше заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук зазначав, що режим фіксованого обмінного курсу досі актуальний. Саме він відіграє важливу роль у забезпеченні цінової та фінансової стабільності країни. Тож найближчим часом регулятор не відпустить курс.

За словами Юрія Крохмаля, зміцнення гривні продовжиться і надалі, поки триває посівна і відбувається закупівля всього для цього необхідного. Проте, на думку інвестбанкіра Сергія Фурси, таке зміцнення гривні навряд чи буде довгим.

"У нас курс зафіксований і різниця офіційного курсу та готівкового буде зберігатись. Проте можна сказати, що найближчим часом якогось тиску на гривню у бік її послаблення немає", - зазначив Сергій Фурса, заступник директора з торгівлі цінними паперами Dragon Capital.



Додати коментар