Читайте нас в соціальних мережах

Михайло Цимбалюк: Соціально-економічний захист українців – в пріоритеті профільного парламентського комітету

Вівторок, 29 березня 2022 13:29
В Україні запустили програму допомоги українцям, які вимушено покинули свої домівки через вторгнення росії.

Про це розповів народний депутат України від ВО «Батьківщина», колишній голова Тернопільської ОДА Михайло Цимбалюк.

Так, держава виплатить кожному переселенцю в Україні мінімальну щомісячну грошову допомогу у розмірі 2 000 гривень, а виплату можна буде отримати через «Дію», на картку в банку.

Також 3 000 гривень будуть виплачені на кожну дитину, яка через війну вимушено переїхала у більш безпечні регіони.

– Крім того, уряд виплачуватиме 6500 гривень (за кожного працевлаштованого) тим роботодавцям, які беруть на роботу переселенців із постраждалих регіонів. Ці кошти роботодавці будуть витрачати на оплату праці таких працівників. Також сім'ї, які прихистили у себе переселенців, отримають 450 грн компенсації на місяць за комуналку за кожну людину. Зокрема допомогу отримають українці, які перемістилися з тимчасово окупованої території у Автономній Республіці Крим і м. Севастополі, а також з територій активних бойових дій, визначених розпорядженням Кабміну №204 від 6 березня (Волинська, Донецька, Житомирська, Запорізька, Київська, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська області та Київ), і отримали довідку про перебування на обліку внутрішньо переміщених осіб, – повідомив Михайло Цимбалюк.

Допомога надаватиметься щомісячно з місяця звернення на весь період введення воєнного стану плюс один місяць після його припинення чи скасування. Водночас виплата допомоги внутрішньо переміщеним особам не здійснюватиметься за ті місяці, у яких вони отримували щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

Щоб отримати допомогу потрібно стати на облік як внутрішньо-переміщена особа та отримати відповідну довідку, а також подати заяву на отримання допомоги на проживання.

З наступного тижня заяву можна буде подати до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах рад, уповноваженої особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або центру надання адміністративних послуг.

Також після необхідних доопрацювань подати заяву можна буде через програмні засоби Порталу «Дія». Орієнтовно доопрацювання буде завершено до кінця місяця.

– Зараз ми очікуємо, що за наданням допомоги на проживання звернуться близько 2 мільйонів людей, які були змушені покинути свої домівки через активні бойові дії. Наголошу, що від російсько-української війни у країни Європи виїхало більше 3 мільйонів українців, а приблизно 15 мільйонів громадян України вимушено стали внутрішніми переселенцями та біженцями після початку російсько-української війни. Комітет ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів зараз активно працює над тими законодавчими ініціативами, які мають полегшити соціально-економічне становище усіх тих українців, які стали жертвами російсько-української війни. Погоджуємось, що допомога вимушеним переселенцям має бути більшою і зараз ми розглядаємо можливість її збільшення щонайменше до 6500 гривень,  зазначив Михайло Цимбалюк. 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ