Читайте нас в соціальних мережах

«13,6 грн за 1 куб. м газу для бюджетних установ – це фікція», - голова Тернопільської райради Віктор Козорог

Середа, 06 жовтня 2021 17:00
Голова Тернопільської районної ради Віктор Козорог наголосив, що заявлена урядом та президентом фіксована ціна на газ для бюджетних установ у розмірі – 13,6 грн за куб є всього на всього лише фікцією, бо насправді реалії зовсім інші. 

Також йде підміна понять, коли громадам ніби то обіцяють і знижену ціну і відшкодування, а ні механізму, ні конкретних інструкцій яким чином це буде зроблено – немає.

Як наголосив Віктор Козорог, нас вкотре хочуть обманути, обіцяючи газ по 13 грн для бюджетних установ, а насправді його ціна наразі на рівні 35-40 грн. за куб, а виглядає так, що ціну по 18-19 грн. обраховано за рахунок обіцянки збільшення на 4% ПДФО частки доходів до місцевих бюджетів у наступному році. А що робити до закінчення 2021 року? Чи буде до завершення поточного року газ для комунальних установ по обіцяних 13 гривень?!

«Сьогодні багато розмов про те, що під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України 30 вересня відбулося підписання Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022  роки, - повідомив Віктор Козорог. – Під час цієї зустрічі ніби то домовилися, що до кінця опалювального сезону тарифи на тепло та гарячу воду не зростатимуть. Ціна газу становитиме 7,4 грн за 1 куб. м для населення та 13,6 грн за 1 куб. м для бюджетних установ – це не враховуючи ПДВ і транспортування. Крім того, у Меморандумі визначено, що для незмінності тарифів у 2022 році держава передасть і спрямує до місцевих бюджетів ПДФО у розмірі 4%, тобто додатково не менше 11 млрд грн».

Як відзначив Віктор Козорог усе це просто «замилювання очей» для простих людей.

«По-перше, на цій зустрічі не дали можливості висловитись представникам субрегіонального, регіонального рівнів, на яких які безпосередньо знають ситуацію на місцях, про те, відповідно до Меморандуму щодо врегулювання проблемних питань у сфері теплопостачання для бюджетних установ встановлено фіксовану ціну у розмірі 16 391,56 грн/тис. м. куб. з ПДВ плюс ще вартість транспортування в кожному регіоні інша, та на сьогодні механізм постачання газу відсутній - тендери, прямі закупівлі, постачальники. Станом на 30 вересня 2021 року договори бюджетними установами, які опалюються газом не укладені - в області, попередньо оголошені закупівлі не відбулись за відсутності учасників, - зауважив Віктор Козорог. – По-друге, щодо відшкодування 4 відсотків ПДФО, то ця сума для кожної громади різна і приміром для малих ОТГ це мізерні гроші, які аж ніяк не компенсують «захмарні» тарифи на газ та тепло у 2021-2022 роках».

За словами голови Тернопільської районної ради, є ще одна вагома проблема – заборгованість і жителів і підприємств краю за газ, ціна на який була набагато нижчою, як цього опалювального сезону.

«Уже станом на 1 вересня 2021 року заборгованість на Тернопільщині за спожиті енергоносії, з врахуванням боргів минулих років, становить 1 054,6 млн гривень, якщо так буде далі, то ця сума буде невпинно рости, - сказав Віктор Козорог.За газ боргують 780,7 млн гривень, а саме: підприємства комунальної теплоенергетики – 537,5 млн гривень; населення – 242,1 млн гривень; бюджетні установи та організації –  1,0 млн гривень;  пільги та субсидії – 0,1 млн гривень. А далі – як мають далі працювати приміром школи, садочки , лікарні, ФАПи, геріатричні будинки з новими «драконівськими» тарифами?! Це зрозуміло, що жодна бюджетна установа не витримає такого фінансового тиску і борги будуть тільки рости».

Як підсумував Віктор Козорог, усю відповідальність перенесли на місцеві бюджети, які також не в силі покрити захмарні ціни на газ.

«Цей опалювальний період однозначно буде дуже важкий та непередбачуваний, - розповів Віктор Козорог.Керівники комунальних фірм та бюджетних установ уже думають на чому б зекономити, щоб заплатити за газ. Одна надія, як жартують місцеві жителі - на теплу та погожу зиму».

ОСТАННІ НОВИНИ

Коментарі  

0 #1 тарас 07.10.2021, 07:02
там в києві такі самі "урядники" як і цей козоріг в тернополі
Скарга

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ