Читайте нас в соціальних мережах

Як орендувати чи купити земельну ділянку у держави?

Вівторок, 05 жовтня 2021 16:50
Цього літа в Україні запустився ринок землі.

Власники земельних ділянок сільськогосподарського призначення отримали можливість продавати їх фізичним особам — громадянам України.

Як виглядає процедура продажу ділянок

Фізичні особи можуть продавати ділянки зручним для себе способом: публікувати оголошення на онлайн-майданчиках, домовлятись особисто і т.д. Головна вимога — грошовий розрахунок проводиться в безготівковій формі через банк, зі сплатою всіх податкових зборів.

Ділянки, що є державною або комунальною власністю, будуть виставлятись на відкритих аукціонах в електронній торговій системі Prozorro.Продажі. Взяти в них участь можуть всі українські громадяни, зареєстровані в системі. Продаж землі відбуватиметься в режимі онлайн, а спостерігати за процесом зможе кожен охочий.

Що потрібно для того, щоб купити ділянку

Щоб придбати чи орендувати ділянку на аукціоні Prozorro.Продажі, знадобиться виконати кілька простих кроків:

  1. Зареєструватися на обраному електронному майданчику, підключеному до системи. Їх перелік можна знайти на офіційному сайті Prozorro.Продажі.
  2. Знайти потрібний лот через сторінку пошуку на електронному майданчику.
  3. Уважно вивчити інформацію про лот: ціну, вимоги до покупця, перелік необхідних документів і т.д. Сума, зазначена в оголошенні, є стартовою, і буде підвищуватися учасниками аукціону в ході торгів.
  4. Подати заявку на участь в аукціоні на електронному майданчику. Для цього знадобиться підготувати пакет документів: заяву на участь в торгах, квитанції про сплату реєстраційного та гарантійного внеску, документи, що засвідчують особу, і т.д. Повний перелік буде доступний в документації, яка додається до оголошення аукціону на майданчику.
  5. Взяти участь в аукціоні. Для перемоги знадобиться підвищувати свою початкову цінову пропозицію або залишати її незмінною в ході трьох раундів таким чином, щоб вона виявилась найвищою серед всіх учасників.

За таким алгоритмом проходять всі земельні аукціони в системі Prozorro.Продажі.

Якою є ситуація на ринку землі сьогодні

22 вересня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову про порядок підготовки та організації електронних торгів з метою передачі земельних ділянок у власність чи користування (оренду землі, суперфіцій чи емфітевзис). Таким чином усі державні організатори отримали право виставляти ділянки в Prozorro.Продажі. Вже найближчим часом перші аукціони з’являться в системі, і в них зможе взяти участь будь-яка фізична особа.

 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ