Читайте нас в соціальних мережах

Нардеп Андрій Богданець пояснив, чому українцям не варто боятися ринку землі

Середа, 23 жовтня 2019 11:22
Днями у Верховній Раді України зареєстрували проект Закону № 2194 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин».
 
Згідно з цим документом, в Україні з 1 жовтня 2020 року скасують заборону на продаж земель сільськогосподарського призначення.
 
Народний депутат з Тернополя від «Слуги Народу», член комітету з питань аграрної та земельної політики Верховної Ради Андрій Богданець запевняє, законопроект має на меті запустити економіку та зробити так, аби люди перестали працювати в тіні. На його думку, українцям не варто боятися, що іноземці скуплять всі землі.
 
Про це нардеп заявив у прямому ефірі телеканалу «Тернопіль1».
 
– Не буде такого, що іноземці скуплять землю. Іноземні інвестиції вже працюють в Україні,  декілька компаній мають більше ста тисяч гектарів у своєму розпорядженні. У законі ми прописали, що мають право купувати українську землю тільки українці. По-перше, вони мають бути зареєстрованими в Україні, займатися сільськогосподарською діяльністю не менше трьох років. Щоб не було ніяких спекуляцій, що кожен, хто захоче, може купити. А потім, коли ціни на землю зростуть, він перепродасть її. По-друге, обмеження купівлі в одні руки. Дуже багато було дискусій щодо цього питання. Пропонували 0,5 % від загальної державної землі в межах країни в одні руки, або 10 % в межах області. Але ми зменшили концентрацію в одні руки до 5 % в межах області. Таким чином розвіяли побоювання фермерів, що умови їхньої діяльності будуть неконкурентоспроможними. Є люди, які мають земельні ділянки, але в них немає змоги їх обробляти. Вони хочуть продати землю людині, яка буде працювати на ній та заробляти. Це треба також врахувати. Власниками землі є українці. Якщо до них прийде хтось і захоче купити, вони вирішуватимуть, чи продати, чи ні,– пояснив Андрій Богданець.
 
Народний депутат наголосив на тому, що закон можуть ухвалити вже до нового року.
 
– Закон можуть прийняти до нового року, але ми даємо відтермінування, щоб люди розібралися з посівною, підготувалися до зняття мораторію. Окрім цього, в державному бюджеті закладаємо кошти на відшкодування відсоткової ставки, якщо люди хочуть взяти кредити на покупку землі. Ми врахували, що деякі аграрії не мають стільки грошей, тому будемо інвестувати в них. Вже є розпорядження Кабміну та президента про те, щоб привести до належного рівня кадастр. До початку літа всі земельні ділянки внесуть на кадастрову карту. Все можна буде побачити онлайн, у відкритому доступі, не треба замовляти ніяких витягів. Щодо вартості землі, то вона має бути не меншою нормативно-грошової оцінки. Але спішити продавати землю не треба. У Польщі, наприклад, вона коштує 8-10 тисяч євро, а наша земля набагато краща. Все залежить від людей. Власник може поставити свою ціну, але люди зможуть торгуватися між собою. Пріоритет покупки землі все ж буде в аграрія, який її обробляє, – додав Андрій Богданець.

Коментарі  

0 #1 Ярослав 23.10.2019, 12:59
Сон рябої кобили. За цим проектом юрособам також дозволять власність на землю. По простому це те саме й іноземець. У поєднанні з до неможливості корумпованими судами це буде базар у найгірших формах.
Скарга

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ