Читайте нас в соціальних мережах

Віктор Овчарук: Особливо перспективним напрямком для Тернопільщини є медичний туризм

Середа, 20 березня 2019 13:59
Охорона здоров’я за останніх чотири роки в результаті впровадження медичної реформи зазнала конкретних відчутних змін.

Органи місцевого самоврядування спільно з виконавчою гілкою влади досягли успіху: завдяки  впровадження реформи децентралізації - видатки на охорону здоров’я зросли  врази.

Лише на первинну ланку у 2017, 2018 роках скеровано 266 мільйонів гривен. Підписано понад 700 тисяч декларацій із сімейними лікарями ( це становить 70% від прогнозованого). Оновлено амбулаторій і ФАПів на суму 28 млн. грн.

У більше ніж 2 рази зросла заробітна  плата сімейного лікаря.

Завдяки підтримці Президента та уряду  виділено 240 мільйонів гривень на  сільську медицину. Сьогодні в області ми будуємо 19 нових амбулаторій загальної практики на суму 143 мільйона гривень, закупили 19 автомобілів та на 10 – завершено тендерні процедури.

За 2017, 2018 роки мешканці області скористались Урядовою програмою ,,Доступні ліки” та отримали лікарства (понад 1млн. 200 тис. звернень). 

З метою гарантованого своєчасного доступу населення до послуг вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги упродовж чотирьох років у краї значно  покращено матеріально–технічну базу, проведено капітальні ремонти та закуплено новітнє обладнання у районних медичних закладах. На вторинний рівень скеровано понад 111 млн. грн..

Характерно, що надаючи різноманітні нові послуги, центральні районні комунальні лікарні не конкурують, а доповнюють одна одну. До прикладу, ангіографію із стентуванням здійснюють у Кременецькій районній лікарні, у Чортківської центральної районної лікарні відкрито мамологічний кабінет.   Також у Чорткові здійснюють заміну кришталика,   антиглаукомні операції тощо.

Надзвичайно відчутні зміни за останні роки відбулись завдяки реформі фінансової децентралізації, співпраці органів місцевого самоврядування та виконавчих органів влади у медичних закладах третинного рівня. Ще три роки тому ми навіть мріяти  не могли про надсучасне обладнання в медичних закладах. Сьогодні у наших обласних лікарнях реалізуються найамбітніші сподівання та прагнення. На третинку спрямовано за 2016-2018 роки 170 млн. грн..

Реконструйовано частину пологового корпусу Тернопільського обласного клінічного перинатального центру «Мати і дитина» на суму близько 26 млн. грн.

У Тернопільській обласній університетській лікарні  створений лабораторний комплекс та централізована стерилізаційна ( понад 45 млн. грн.).

 Також відкрито центр політравми, що забезпечує надання невідкладної ургентної допомоги хворим з політравмами, операційний блок ортопедо-травматологічного та облаштовано три операційні з сучасним обладнанням (понад 2 млн. грн.).

На базі обласної університетської лікарні  відкрито найсучасніший кардіохірургічний центр, в якому вже провели 68 операцій у тому числі на «відкритому серці» з використанням рентгенангіографічного обладнання, на який було скеровано 50 млн. грн.

В обласному онкологічному диспансері проведено реорганізацію та капітальний ремонт радіологічного відділення та заміну гама-терапевтичного апарату на новий з комп’ютерним забезпеченням та плануючою системою, сучасного комп’ютерного томографа, модернізовано відділення анестезіології та інтенсивної терапії із забезпеченням цілодобового апаратного моніторингу кожного пацієнта. Знаковою подією для закладу стало довгоочікуване відкриття хіміотерапевтичного відділення для підняття на якісно новий рівень надання медичної допомоги онкологічним пацієнтам, використовуючи також економічно вигідні форми лікування – денний стаціонар та стаціонар одного дня. За кошти обласного бюджету онкологічний диспансер отримав сучасний цифровий рентгенівський апарат вартістю 6 млн. грн., що значно розширює можливості діагностики пухлинного процесу та можливого метастазування.

У минулому році рішенням сесії Тернопільської обласної ради спрямовано понад 30 млн. грн..  додаткових коштів на забезпечення хворих хіміопрепаратами, кардіостимуляторами, ендопротезами, дороговартісними препаратами для лікування дихальних розладів новонароджених та забезпечити належний рівень реабілітаційного лікування учасників антитерористичної операції та членів їх сімей.

Тернопільська обласна рада минулого року – єдина в Україні,  виділила 5 мільйонів гривень на впровадження страхової медицини, за що насамперед хочу подякувати депутатському корпусу. Цей крок надасть можливість додаткових надходжень у бюджети лікарень, а відтак – і в обласний бюджет, та збільшить гарантії щодо надання додаткових медичних послуг застрахованим особам.

Надалі у рамках впровадження доступної медицини на 2019-2021 роки на впровадження пілотного проекту екстреної медичної допомоги буде придбано 50 нових автомобілів екстреної медичної допомоги, на це з обласного бюджету виділено 26 млн. грн. та 80 млн. грн. – державний бюджет. Ми ставимо за мету придбання лінійного прискорювача, на придбання якого необхідно100 млн. грн.. У червні поточного року плануємо відкриття сучасного відділення дитячої онкогематології  (8 млн. грн).

Президент України Петро Порошенко назвав п'ять пріоритетних напрямків розвитку економіки України, серед них - туризм. Хочу підкреслити особливо перспективний напрямок для Тернопільщини - медичний туризм. Це зумовлює не лише транспортно-географічне положення області - центр Західної України, а й вагомі досягнення в розвитку медичної галузі. Доведено, що інвестиції в галузь обернуться сторицею. Адже високоякісні медичні послуги, надані пацієнтам, привернуть до себе інших і принесуть відчутний економічний ефект. Вже сьогодні маємо приклади -  Більче-Золотецька обласна фізіотерапевтична лікарня реабілітації. Отримати унікальні процедури, пройти реабілітацію сюди приїжджають з усієї країни, у тому числі зі столиці.    Не менш знаменитим є Заліщицький обласний комунальний дитячий санаторій. Сюди за реабілітаційними послугами везуть дітей з усієї Західної України. Збільшить привабливість закладу будівництво 50-метрового басейну (на який вже виділено 7,5 млн. грн.).   Нещодавно відкритий згаданий вже  кардіохірургічний центр, як і центр політравми, здобув заслужені позитивні відгуки. Сюди  за лікуванням та оперативним втручанням їдуть пацієнти з Рівного, Чернівців та Львова. 

Сьогодні наші дії направлені на відкриття в області відділення трансплантології. Розпочинатимемо із пересадки рогівки, надалі, з огляду на потреби суспільства, плануємо пересаджувати нирки.

Наведене підтверджує позитивні результати впровадження реформи як фінансової децентралізації, так і охорони здоров’я.  Звичайно, ці кроки  перш за все направлені на покращення якості медичної послуги населенню, а відтак сприяють поліпшенню здоров’я краян, але разом з тим вони несуть за собою відчутний економічний ефект, у тому числі поповнення обласного бюджету, коли кошти підуть за пацієнтом.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ