Читайте нас в соціальних мережах

29 липня. Цей день в історії Тернопілля

Понеділок, 29 липня 2019 00:00

29 липня 1649 року – відбувся генеральний наступ козацьких і татарських військ на польський табір у Збаразькій фортеці. Жовніри змогли відкинути атакуючих.

1724 - Тернопіль отримує право на проведення 29 липня ярмарку святої Ганни.

29 липня 1865 року – під час великої пожежі у Бучачі згоріло 220 будинків, в тому числі ратуша, монастир і його бібліотека, церква, костел та синагога, архіви магістрату, суду та інші цінні документи, відсутність яких дуже ускладнює працю дослідників міста.

29 липня 1877 року - у Тернополі народився правник Володимир Брикович. Активний учасник національно-визвольних змагань, у період ЗУНР очолював Тернопільський окружний військовий суд. Згодом співробітник Галицького революційного комітету, громадський діяч. Був симпатиком ОУН. 24 червня 1941 р. заарештований органами НКВС. Помер 12 грудня 1953 р. у Тернополі

29 липня 1887 року - у с.Настасів Тернопільського району народився лікар, доктор медицини, офіцер УГА Петро Стахів. Розстріляний органами НКВС СРСР 21 квітня 1938 р. у м. Челябінську (Росія).

29 липня 1933 року – заарештовано військового, громадсько-політичного та освітнього діяча, уродженця смт.Скала-Подільська Борщівського району Михайла Барана. У серпні 1914 року він вступив у Легіон УСС, призначався командиром ЧУГА, був заступником голови Галревкому в м. Тернополі, брав участь у розробці його законодавчих актів. Працював у містах Києві, Умані, Харкові. Після арешту - засуджений на 5 років таборів. Ув’язнення відбував на Соловках. 9 жовтня 1937 р. М. Барана засудили до страти. 3 листопада 1937 р. вирок було приведено в дію. Реабілітований у 1958 р.

29 липня 1953 року – помер педагог, астроном, перекладач, доктор філософії, уродженець с.Носові Підгаєцького району Федір (Теодор) Ґула. Під час Першої світової війни воював в австрійській армії на Італійському фронті. Докторську дисертацію захистив у м. Празі (Чехія), де згодом працював професором української гімназії та доцентом астрономії Українського педагогічного інституту ім. М. Драгоманова. Автор підручників «Теорія векторів» і «Сферична астрономія». Відкрив малу планету (астероїд), що названо його іменем. Перекладав українською мовою західноєвропейську поезію, писав вірші. Учителював у м. Городенці (нині Івано-Франківська область), був завідувачем астрономічної обсерваторії Львівського університету. У 1945 р. повернувся до родинного села. Працював у Завалівській та Підгаєцькій середніх школах.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ