Читайте нас в соціальних мережах

28 липня. Цей день в історії Тернопільщини

Неділя, 28 липня 2019 00:00

28 липня 1927 року – до західного фасаду Надставної церкви в Тернополі була прибудована триярусна оборонна вежа-дзвіниця, про що свідчить різьблений напис над порталом, який повідомляє, що вежу-дзвіницю побудовано за панування у місті Томаша (Томи) Замойського та його дружини Катерини (представниця Острозьких, донька Олександра Острозького), а також єпископа Єремії Тисаровського, 1627 року, «місяця липня, 28 дня».

28 липня 1682 року - у м.Любліні (Польща) помер державний і політичний діяч Речі Посполитої, гетьман великий польний, уродженець Вишнівця, князь Дмитро Юрій Вишневецький.

28 липня 1906 року – на Тернопільщині народився фольклорист, драматург, історик, краєзнавець Іван Манчуленко.

28 липня 1931 року - у Старому Місті Підгаєцького району народилася відома на Підгаєччині поетеса та громадська діячка Ольга Букавин. Її статті, вірші друкувалися в місцевій пресі, газетах «Шлях перемоги», «Українська думка», журналах «Патріархат», «Джерело життя». Вона є організатором Різдвяно-великодніх виставок у музеях міст Бережани й Тернопіль. 6 березня 1994 р. у м. Підгайцях у приміщенні колишнього підвалу-катівні відкрила музей УПА. Допомагала у зборі матеріалів для краєзнавчого музею, відкритого в 2000 р. в Народному домі.

28 липня 1943 року – нацисти ліквідували єврейський робочий табір у Новосілці. Близько 100 жертв.

28 липня 1945 року – на Львівщині помер педагог, референт шкільництва державного секретаріату освіти і віросповідання ЗУНР, уродженець Тернополя Денис-Богдан Стельмах.

28 липня 1983 року – в Канаді помер український вчитель, громадський діяч, уродженець с.Гадинківці  Гусятинського району Григорій Байрак. Воював в УГА (поручник). У 1923 р. емігрував до Канади. Співзасновник і голова Братства українців-католиків Канади в провінції Альберта, управитель часопису «Українські вісті», голова Українського народного дому.

28 липня 1981 року – прийнято рішення Тернопільського обласної ради віднести с.Заводське Чортківського району до категорії селищ міського типу. Поселення збудовано на місці хутора Липники.

28 липня 1988 року – архієрейська хіротонія ієромонаха Марка (Петровція) на єпископа Кременецького, вікарія (помічника) митрополита Львівського й Тернопільського УПЦ Московського патріархату.

28 липня 1992 року – ухвалою Тернопільської міської ради народних депутатів затверджено так званий «малий герб» Тернополя. «Великий герб» затвердили  9 квітня 1993 року. Опис малого герба: на чотирикутному щиті французької форми в синьому полі геральдичні фігури - срібне стилізоване зображення Старого замку і знак Леліва (золота шестипроменева зірка над півмісяцем ріжками догори). Зірка символізує білу лілію, яка є квіткою Богородиці і асоціюється з чистотою.

28 липня 1998 року – у сан архієпископа зведено єпископа Тернопільського і Кременецького УПЦ Московського патріархату Сергія (Генсицького). Зараз – митрополит.

28 липня 2005 року – помер актор, режисер, заслужений артист УРСР Анатолій Бобровський. У 1970–1999 рр. - режисер Тернопільського музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка.

 

Фото Володимира Врублевського

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ