Читайте нас в соціальних мережах

3 липня. Цей день в історії Тернопілля

Середа, 03 липня 2019 00:00

3 липня 1916 року - створено воєнне генерал-губернаторство області Австро-Угорщини, зайнятих за правом війни, в складі Тернопільської і Чернівецької губерній.

3 липня 1931 року - завершилася воєводська і регіональна виставки які проходили у міському парку Тернополя та двох гімназійних приміщеннях. Спеціально для них були видрукувані план Тернополя, монографія «Тернопільське воєводство».

3 липня 1940 року – постанова Раднаркому про створено Тернопільського обласного управління  зв’язку.

3 липня 1941 року -  радянські війська залишили з боями районні центри Великі Дедеркали, Козова, Ланівці Тернопільської області.

3 липня 1941 року - німецькі війська зайняли Кременець.

3 липня 1943 року - партизанський відділ, очолюваний мельниківцями Хроном, Журбою, Максом зробили рейд у Вишнівці, заблокували німецьку залогу, жандармерію в замку. Забрали медикаменти, харчі, промтовари, збіжжя, з пекарні – хліб.

3 липня 1972 року – у США помер український журналіст і політичний діяч ОУН (р), уродженець с.Мишків Заліщицького району Данило Чайковський. З 8 серпня 1942 утримувався у німецькому концтаборі Аушвіц. На еміграції в Німеччині  - пропагандивний референт проводу Закордонних частин ОУН, редактор «Української трибуни», з 1948 року у Франції - редактор газети «Українець-Час», згодом знову в Німеччині - редактор «Шляху перемоги» у Мюнхені, з 1967 року в США, де працював у редакції українського щоденника «Америка». Обраний Головою Головної Ради Закордонних частин ОУН. Автор в'язничних переживань «Хочу жити!: образки з нiмецьких концентрацiйних таборiв», збірки новел «Наші дні», оповідань для дітей. Видав книжку «Крути»  та книгу «Московські вбивці Бандери перед судом».

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ