Читайте нас в соціальних мережах

28 квітня. Цей день в історії Тернопільщини

Вівторок, 28 квітня 2020 00:00

28 квітня 1512 року - польсько-руське військо розгромило татарську орду й визволило з полону тисячі бранців у битві біля с.Лопушного Кременецького району.

28 квітня 1932 року - за вироком польського суду страчено українських патріотів Павла Голояда та Якова Пришляка, звинувачених у підготовці замаху на поліційного агента й начальника поліції в містечку Гримайлові. Їх страта спричинила піднесення національного духу серед українців краю. Похоронені на Микулинецькому цвинтарі Тернополя.

28 квітня 1965 року – помер десятник УСС і Січових Стрільців Армії УНР, уродженець с.Саранчуки Бережанського району Петро Мокосій. У 1915 році вступив добровольцем до легіону УСС і попав в російський полон у битві під Куропатниками. Під час революції вступив до Київських Січових Стрільців, з яким він пройшов усю визвольну війну. У 1925 році емігрував до Канади. Під час туристичної поїздки в Галичину, помер в Тернополі.

28 квітня 1968 року – помер польський архітектор, уродженець с.Ренів Зборівського району Вавжинець Дайчак.

28 квітня 1995 року - рішенням сесії Кременецької міської ради затверджено герб Кременця: у лазуровому полі на зеленій горі срібна напівзруйнована фортеця. У вільній частині - герб Волинський.

28 квітня 1992 року – дияконські свячення отримав майбутній єпископ Тернопільський і Теребовлянський Павло (Кравчук Петро Михайлович) Української Православної Церкви Київського Патріархату. Перший єпископ Тернопільський і Теребовлянський.

28 квітня 1998 року – головою Тернопільської обласної ради обрано Василя Олійника. Очолював раду до квітня 2002 року.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ