Читайте нас в соціальних мережах

8 квітня. Цей день в історії Тернопілля

Середа, 08 квітня 2020 00:00

8 квітня 1874 року – в с.Горішня Вигнанка Чортківського району народився український композитор, диригент, музикознавець, музичний педагог Михайло Коссак. Працював хормейстером у львівській оперетковій трупі, у театрі «Руська бесіда». Був автором романсів, маршів, п'єс для скрипки, обробок народних пісень.сКоссак став одним з організаторів запису українських народних пісень, творів Семена Гулака-Артемовського та Миколи Лисенка на платівки. Працював диригентом у театрі Миколи Садовського. 26 грудня 1937 року Михайла Коссака заарештували та засудили до розстрілу. Вирок виконано 2 січня 1938 року. Поховано Коссака на території хутора Загальського в загальній могилі.

8 квітня 1887 року - у м.Бережани народився громадсько-політичний і профспілковий діяч, державний секретар праці та суспільної опіки в першому уряді ЗУНР Антін Чернецький. Помер 15 лютого 1963 р. у м. Цюріху (Швейцарія).

8 квітня 1919 року – в с.Великі Дедеркали Шумського району народилася учасниця національно-визвольних змагань Ніна Андрущенко (псевдо «Синичка»). Зв'язкова ОУН (1941). Медсестра УПА. 1946 заарештована органами НКДБ; після катувань вчинила спробу покінчити зі життям; голка залишена у серці, що описано в книжці «Труды врачей города Норильска». Засуджена на 10 років ув'язнення, яке відбувала у м.Норильськ (нині РФ) У 1968 повернулася у родинне село.

8 квітня   1943   року – нацисти розстріляли близько 1000 євреїв з гетто в Тернополі.

8 квітня   1944   року  - німецькі війська, розширюючи прорив радянського кільця оточення довкола 1-ї танкової армії, зайняли тодішній райцентр Білобожниця.

8 квітня 1948 року - Тернопільський український драматичний театр ім.І.Франка об'єднався із Тернопільським обласним українським музично-драматичним театром ім. Т. Г. Шевченка (реорганізований із Охтирського драматичного театру в березні 1945) під однойменною назвою, нині — Тернопільський академічний обласний український драматичний театр ім. Т. Г. Шевченка.

8 квітня 1953 року – в с.Нивра народився український композитор Віктор Камінський. На початку 90-х рр. вистава Львівського національного академічного драматичного театру ім. М. Заньковецької «Маруся Чурай» за романом Ліни Костенко з музикою В. Камінського стала візитною карткою театру, ставилися й інші вистави з його музикою. На вірші Т.Шевченка композитор пише хори «Ой, чого ти почорніло», «Не так тії вороги» та кантату «Іван Підкова», камерну кантату для Кобзаря у супроводі оркестру «Чигрине, Чигрине», яка неодноразово звучала на урядових святкуваннях. Одним з кульмінаційних пунктів творчості В.Камінського стала літургійна музика. В цьому руслі написаний Акафіст до Пресвятої Богородиці, Псалом Давида, Літургія, Пасхальна Утреня. Духовна музика з успіхом звучала й за кордоном та звучить у трансляціях радіо з Ватикану.

Додати коментар