Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопільщини. 7 січня

Вівторок, 07 січня 2020 00:10

7 січня 1880 року - у Цвітовій Бучацького району народився релігійно-церковний діяч, крилошанин, доктор теології, професор Станіславської духовної семінарії, Апостольський адміністратор Лемківщини Яків Медвецький. Помер 27 січня 1941 р. у м. Кракові (Польща).

7 січня 1889 року – в Яблунові Гусятинського району народився священик, педагог Степан-Йосиф Бахталовський.  Навчався в містах Станіславі та Римі. З 1922 р. — у Канаді. Був ігуменом у різних монастирях, директором і професором Малої семінарії в м. Йорктоні, парохом у різних містах України та Канади. Упорядник молитовника «З нами Бог», автор книги «Біографії єпископів, владик-страдників», статей у релігійних часописах.  Помер 29 листопада 1984 р. у м. Саскатуні, похований у м. Йорктоні (Канада).

7 січня 1920 року - у Жмеринці помер доктор медицини, лікар-сотник і комендант шпиталю УГА, референт санітарного відділу державного секретаріату військових справ ЗУНР, уродженець Гусятинщини Євген Гайдукевич.          

7 січня 1925 року - у Тютькові Теребовлянського району народився польський літературознавець, доктор філології, член Вроцлавського наукового товариства й Комітету слов’янознавства Польської АН Збігнєв Баранський.

7 січня 1942 року – у Львові помер краєзнавець, громадський діяч, один з організаторів січового й туристичного руху в Галичині, уродженець Тернопільщини Альфред Будзиновський.

7 січня 1943 року – в Старій Ягільниці Чортківського району народився відомий тернопільський актор, народний артист України Мирослав Коцюлим. Від 1963 року - у Тернопільському обласному музичному-драматичному театрі (нині академічний театр). За сумісництвом 1969-1997 — режисер і актор самодіяльного народного театру в селі Озерна Зборівського району (поставив 34 вистави). Помер у 2005 році. Похований на Микулинецькому кладовищі у Тернополі.

7 січня 1948 року - біля хутору Весела Гора Підгаєцького району група повстанців УПА вступила в бій з відділом МВД. На допомогу большевикам прийшли відділи МВД з довколишніх сіл. Повстанці зайняли становища в долині біля с.Курдибаба, де були залишені фронтові окопи і відбивши наступ відступили вночі в ліси. Більшовики втратили в бою 45 вбитими, по стороні повстанців впало 14.

7 січня 1960 року – народився легендарний капітан "Дніпра" кінця 1980-х років, Чемпіон СРСР 1988 року, Володар Кубку СРСР 1989 року Антон Шох, який деякий час грав за Тернопілську «Ниву». Помер 7 березня 2009 року.

7 січня 1967 року - у м.Сан-Бернардіно (США) помер офіцер корпусу Січових стрільців Армії УНР, магістр права, адвокат, громадський діяч, уродженець Теребовлянщини Роман Шенкірик.

7 січня 2015 року – біля с.Гранітне Донецької області, під час обстрілів з РСЗВ «Град», загинув боєць полку особливого призначення «Азов», уродженець Тернополя Павло Бас. За особисту мужність і високий професіоналізм, який виявлений у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України посмертно присвоєно звання «Почесний громадянин міста Тернополя». 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ