Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопілля. 24 грудня

Вівторок, 24 грудня 2019 00:00

24 грудня 1918 року – відбувся перший документально підтверджений повiтряний бiй за участю авiацiї Галицької Армії. Його історія пов’язана з Тернопільщиною, адже того дня польський розвiдувальний лiтак, виконуючи полiт у напрямку Тернополя, необачно з’явився просто над аеродромом у Красному. Пiднятi в повiтря українськi винищувачi змусили його повернути назад.

24 грудня 1937 року – в с.Єрки Черкаської області народився Пполітик, публіцист, літературний критик, діяч руху опору проти зросійщення та національної дискримінації українського народу, політичний в'язень СРСР, Герой України В'ячеслав Чорновіл. Його іменем в Тернополі названі інститут, вулицю та сквер.

24 грудня 1944 року -  у с.Ігровиця Тернопільського району трагічно загинули  90 місцевих поляків. На згадку про цю подію в селі встановлено гранітний хрест, де викарбувані імена загиблих поляків на польській мові. Внизу переклад українською мовою «З димом пожарів, з курявої братньої крові, до Тебе, Господи, волає цей голос. Ігровиця, трагічно загиблих 24 грудня 1944р. Нехай спочивають у мирі».

24 грудня 1963 року – у Болгарії помер уродженець Тернопільщини, український і болгарський скульптор і громадський діяч Михайло Паращук. Навчався в Краківській та Віденській академіях мистецтв, Академії Жуліана та майстернях Родена у Франції. Працював у Львові, Варшаві, Мюнхені, Києві. Під час Першої світової війни в 1914-1918 роках був активним членом Союзу визволення України. З 1920 року - секретар, а згодом голова дипломатичної місії УНР у Таллінні, радник представництва УНР у Литві. З 1921 Паращук оселився в Софії (Болгарія), де відкрив свою мистецьку школу. Він створив чимало портретів визначних політичних і культурних діячів Болгарії, визначних діячів української культури, скульптурно оздобив репрезентативні будівлі Міністерства оборони, Військової академії, Академії наук, Народного театру, бібліотеки ім. В.Коларова, Національної бібліотеки ім. Кирила і Мефодія, ректорату Софійського університету. Помер і похований у Софії.

24 грудня 1979 року – в м.Збараж народився Збаразький міський голова Роман Полікровський.

24 грудня 1986 року - рішенням виконкому Тернопільської обласної Ради у Борщівському районі передано село Залуччя Турильченської сільради у підпорядкування Ниврянській сільраді; у Бучацькому районі утворено Дулібівську сільраду з центром у селі Дуліби і сільраді підпорядковано село Жнибороди Берем'янської сільради, Новопетликівську сільраду з центром у селі Нові Петликівці і сільраді підпорядковано село Пушкарі Добропільської сільради; у Збаразькому районі утворено Добромірківську сільраду з центром у селі Добромірка; у Теребовлянському районі віднесено селище Дружба до категорії селищ міського типу, утворено в ньому селищну Раду і найменовано її Дружбівська; у Чортківському районі утворено Ридодубівську сільраду з центром у селі Ридодуби і сільраді підпорядковано село Білий Потік Білобожницької сільради, Сосулівську сільраду з центром у селі Сосулівка; передано село Швайківці Горішньовигнанської сільради в підпорядкування Шманьківській сільраді.

24 грудня 1989 року – біля Тернопільського компартії відбувся мітинг, організований оргкомітетом Тернопільської філії Української Гельсінської Спілки, на якому були висунуті вимоги: надати приміщення для зборів УГС і Руху; повернути храми Українській Греко-Католицькій Церкві; припинити репресії і втручання комуністів у передвиборчу кампанію.

24 грудня 1990 року - в Бережанах відбувся 10-тисячний мітинг, учасники якого одностайно підтримали кандидатуру голови обласної організації Української Гельсінської Спілки Левка Горохівського в народні депутати України.

                         

24 грудня 2013 року - на 42 сесії Тернопільської міської ради прийнято звернення депутатів до Генерального прокурора України щодо політичних репресій з вимогами припинити практику політично мотивованих перевірок і відкриття кримінальних проваджень щодо органів міської ради та працівників органів місцевого самоврядування і припинити кримінальне переслідування громадських активістів, депутатів, громадських молодіжних організацій.

На Театральному майдані відбулося урочисте освячення Різдвяної шопки, а на майдані Волі поблизу пам’ятника Данилу Галицькому — головної ялинки Тернополя, що вперше за роки Незалежності встановлена не на центральному майдані міста, а на майдані Волі.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ