Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопілля. 6 грудня

П'ятниця, 06 грудня 2019 00:00

6 грудня 1810 року - у с.Дрищів (нині – Надрічне) Бережанського району, народився церковний діяч, доктор теології, Галицький греко-католицький митрополит у 1864–1869 роках Спиридон Литвинович. Помер 4 червня 1869 року у м.Львів.

6 грудня 1883 року – в м.Дніпропетровськ народився український драматич­ний актор, режисер і театральний антрепренер, один з засновників тернопільського обласного академічного драматичного театру Микола Антонович Комаровський. Від 1906 працював у різних театрах. У жовтні 1939 на базі приватних труп ім.Миколи Садовського на чолі з Панасом Карабіневичем, «Променя» і театру Б. Сарамаги створили Тернопільський державний драматичний театр ім.І.Франка, організатором і першим мистецьким керівником якого і став Микола Комаровський. У театрі у 1939—1947 він працював актором і режисером. Помер 1972 року і похований в Заліщиках.

6 грудня 1886 року - в с.Добриводи Збаразького повіту народився активний учасник національно-визвольних змагань, сотник УГА. Андрій Васильович Музичка. В квітні 1931 р. був заарештований органами ОДПУ за нібито участь у контрреволюційній змові і згодом висланий до Казахстану. Належав до перших творців українського літературознавства. Помер 8 вересня 1966 р. в Семипалатинську, де й похований.

6 грудня 1910 року - в с.Коростів Сколівського району Львівської області народився майбутній православний митрополит Львівський і Тернопільський Миколай (Юрик). Помер владика 1 жовтня 1984 року.

6 грудня 1919 року - на зібранні командирів частин групи Січових Стрільців прийнято рішення про самодемобілізацію. Частини стрільців приєдналася до підрозділів Армії УНР під командуванням М. Омеляновича-Павленка і вирушили у Перший зимовий похід. Після війни керівні старшини Січових Стрільців створили і координували діяльність УВО-ОУН.

6 грудня 1952  року - помер професор, член президії Сільськогосподарської академії УСРР, уродженець Чортківщини Іван Миколайович Боднар. Заарештований радянськими каральними органами в грудні 1933 року та ув’язнений. Помер на спецпоселенні в с.Ушаковому Вагайського району Тюменської області (Росія).

6 грудня 1969 року - у м.Львові помер релігійний діяч, історик, дійсний член Наукового товариства Шевченка, уродженець Чортківщини Олександр-Станіслав Володиславович Шпитковський.

6 грудня 1995 року - у м.Краків (Польща) помер польський художник, представник колоризму, уродженець Теребловлянщини Чеслав Жепінський.

6 грудня 2013 року - у Тернопільському обласному академічному драматичному театрі відбулося відкриття Міжнародного джазового фестивалю «Jazz Bez 2013». У зв’язку з подіями, які відбуваються в Україні учасники та організатори тернопільського фестивалю висловили свою підтримку Євромайдану та забезпечили безкоштовний вхід усім активістам майдану. Також більшість музикантів фестивалю передадуть свої гонорари організаційному комітету Євромайдану.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ