Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопілля. 5 грудня

Четвер, 05 грудня 2019 00:07

5 грудня 1754 року - король Авґуст ІІІ у Варшаві, на прохання власника Гусятина Антонія Міхала Потоцького, надав місту право на проведення 2-х ярмарків

5 грудня 1937 року - у селі Велика Березовиця Тернопільського району народився майстра спорту СРСР з греко-римської боротьби Теодозій Миколайович Ридлицький. Закінчив Львівський державний інститут фізичної культури у 1959 році. Звання майстра спорту СРСР з греко-римської боротьби присвоєно у 1966 році. Багаторазовий переможець ДСТ "Спартак" з греко-римської боротьби та Всеукраїнських змагань із зимового плавання. Ветеран праці.

5 грудня 1963 року - в с.Шейків Монастирецького району народився майбутній єпископ Закарпатський УАПЦ Кирил (в миру Михайлюк Михайло Ілярович). У 1988 році рукоположений на священика. У серпні 2003 року у Свято-Володимирському соборі міста Києва хіротонісований на єпископа Ужгородського і Закарпатського та призначений керуючим Закарпатською єпархією УПЦ КП. 24 грудня 2014 р. прийнятий у юрисдикцію УАПЦ, призначений керуючим Закарпатською єпархією УАПЦ

5 грудня 1965 року -  у розмові з першим секретарем ЦК КПУ П.Шелестом начальник Управління КДБ по Тернопільській області Л.Ступак зазначив, що в полі зору органів держбезпеки перебуває близько 30 тисяч членів ОУН-УПА та їх прибічників.

5 грудня 1970 року - у м.Тернопіль народилася телеведуча, шеф-редактор відділу новин та інформації телекомпанії «TV-4» Оксана Габруська. Відмінник освіти України (1998 р.). У 1993 р. закінчила історичний факультет Кам’янець-Подільського педагогічного інституту (нині національний університет імені Івана Огієнка. Працювала вчителем історії у тернопільських ЗОШ № 21 (1992 р.) та № 23 (1993–1998 рр.). Від 1998 р. – шеф-редактор відділу новин та інформації телекомпанії «TV-4». Нагороджена численними грамотами та відзнаками.

5 грудня 1972 року - помер підпільний священик УГКЦ, політв’язень уродженець Тернопільщини о.Григорій Алиськевич. Закінчив Бродівську гімназію (Львівська обл.). У 1911 р. рукопокладений у сан священика. Служив у селах Тернопільського, Підволочиського районів. За відмову перейти на російське православ’я репресований у 1947 році, засуджений на 10 р. концтаборів на Волині та у м.Дніпропетровськ, де не припиняв душпастирську діяльність. У жовтні 1955 р. був звільнений; підпільно – священик у Скалаті та навколишніх селах.

5 грудня 1977 року – у Франції померла український педагог, бібліотекар, громадська діячка, уродженка Бучача Дарія Сіяк. З 1935 року працювала, проживала у Львові, брала активну участь в діяльности товариств Пласт, Сокіл, інших громадських об'єднаннях. Під час другої світової війни працює в Українському центральному комітеті. З 1945 р. - в Німеччині. Виходить заміж за Володимира Кубійовича; допомагала йому в упорядкуванні архіву УЦК, укладанні Енциклопедії українознавства, співредагувала його наукові праці, історичні дослідження, спогади, статті.

5 грудня 1996 року - в м.Кременець відбулася науково-практична конференція, присвячена 100-річчю від дня народження композитора М.Вериківського.

5 грудня 1998 року – у Львові помер український вчений-нумізмат і археолог, уродженець с.Озерна Зборівського району Володимир Зварич. Ініціатор і один з організаторів в 1967 археологічного музею у Львові. Протягом ряду років проводив археологічні розкопки на території Західної України. Упорядкував збори медалей (близько 500 екземплярів), античних монет Стародавньої Греції і Стародавнього Риму (понад 5 тисяч прим.), монет країн Західної Європи епохи Середньовіччя і Нового часу (близько 2 тисяч прим.), монет Польщі та Литви.

5 грудня 2001 року - в Україні відбувся перший Всеукраїнський перепис населення. За його даними на території Тернопільської області проживали 1 142 416 осіб.

5 грудня 2009 року - у ККЗ «Ювілейний» м.Херсон гурт «Холодне Сонце» бере участь у благодійному концерті, зібрані кошти з якого, було направлено на подолання наслідків епідемії грипу у Тернопільській області.

5 грудня 2013 року - У Тернополі за фактом блокування будівлі облдержадміністрації відкрито кримінальне провадження.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ