Читайте нас в соціальних мережах

2 жовтня. Цей день в історії Тернопільщини

Середа, 02 жовтня 2019 00:02

2 жовтня 1865 року - у с.Клювинці Гусятинського району народився український композитор, диригент і музичний діяч Денис Січинський. Організатор і диригент співацьких товариств «Боян» у містах Львові, Коломиї, Перемишлі, Станіславі. Музична спадщина композитора: опера «Роксолана», музика до драматичних вистав; кантати, хори, романси. Помер 26 травня 1909 р.

2 жовтня 1873 року - у с.Звиняч Чортківського району народився український галицький правник, суддя, громадсько-політичний діяч Осип Білинський. Доктор права. Працював у судах містечок Галичини, зокрема, у Козові, Бережанах. З 1912 року - суддя Тернопільського окружного суду. Під час І-ї світової — помічник коменданта табору в Ґмінді (Австрія), потім служив у тилових частинах війська Австро-Угорщини. Весною 1918 повернувся до Тернополя. Брав активну участь у встановленні української влади в місті та повіті. Змінив судового радника Олексія Сальвицького на посаді комісара Тернопільського повіту ЗУНР, виконував обов'язки до відступу УГА з міста 4 липня 1919 та наступної окупації ЗУНР поляками. Разом з УГА перейшов на території, контрольовані УНР. Загинув за Збручем у 1920 році. Місця смерті та поховання Осипа Білинського невідомі.

2 жовтня 1882 року - у м.Збараж народився поручник УГА, педагог, гімназійний професор, громадсько-освітній діяч Дмитро Івашкевич. Помер 22 листопада 1944 р. у м. Ярославі (Польща).

2 жовтня 1884 року – у Тернополі завершила свою роботу Крайова бджільничо-городницька виставка, яка проходила на території Міського (нині Старий) парку.

2 жовтня 1912 року – на  Мадагаскарі помер польський священик, єзуїт, місіонер Ян Бейзим. Був опікуном та вихователем товариства Ісусового (єзуїти) у Тернополі. Після переведення закладу єзуїтів з Тернополя до Хирова переїхав з ним. Відомий своєю релігійною місією на Мадагаскарі.

2 жовтня 1939 року - в Тернополі вийшов останній номер армійської газети "Червона Україна".

2 жовтня 1942 року - в м.Теребовля народилася українська художниця в діаспорі Ярина Ляхович (з дому - Цюпак). Член Об'єднання митців Вікторії та Спілки українських образотворчих митців Австралії. Від 1943 року жила і працювала у Німеччині. У 1949 році переїхала до Австралії. Малює в абстрактно-експресивному стилі. Нагороджена за участь у багатьох виставках, у тому числі 2-х річних Королівської заокеанської ліги.

2 жовтня 1944 року – в Львові помер український галицький поет, фейлетоніст, театральний діяч і критик, уродженець с.Шманьківці Чортківського району Степан Чарнецький. Діяч «Молодої музи». Художній керівник «театру Руської бесіди». Степан Чарнецький написав перший варіант пісні-гімну Українських Січових Стрільців «Ой у лузі червона калина».

2 жовтня 1945 року - створена міжобласна школа механізації. Тепер це Хоростківський професійний сільськогосподарський ліцей.

2 жовтня 1971 року - у Нью-Йорку  помер офіцер УГА, педагог, доктор філософії, журналіст, редактор, уродженець с.Боків Підгаєцького району Микола Галій.

2 жовтня 2000 року – в м.Київ помер український письменник, журналіст, лауреат Шевченківської премії за роман про Юрія Федьковича «Сторонець», уродженець с.Королівка Борщівського району Роман Андріяшик.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ