Читайте нас в соціальних мережах

Морський колаген: натуральна підтримка краси та здоров'я суглобів

Середа, 23 жовтня 2024 20:26
Морський колаген: натуральна підтримка краси та здоров'я суглобів
Колаген – фібрілярний білок, що входить до складу сполучної тканини, забезпечує її міцність та еластичність, стійкість до пошкоджень, деформацій.

Від решти білків колаген відрізняється амінокислотним складом. Крім традиційного набору амінокислот до нього входять оксіпролін і оксілізин, що є специфічними саме для цього білка. Колаген – білок, що міститься у тканинах різних представників тваринного світу – звірів, птахів, риб, а от рослини його взагалі не містять і не синтезують.

На даний момент вчені відкрили майже 30 різних типів колагену, що розрізняються амінокислотним складом і структурною будовою, послідовністю амінокислот у молекулі. Найголовнішу роль в організмі людини відіграє колаген перших трьох типів. Найближчим за амінокислотним складом до людського колагену є морський, який отримують зі шкіри, луски та хрящів морської риби. Колагенові добавки випускаються у різних формах, найчастіше це розчинний порошок або готовий напій, колаген морський порошок має нейтральний смак, його можна розчиняти у воді, а також додавати до улюблених напоїв чи страв.

Наслідки дефіциту колагену

Оскільки сполучна тканина входить до складу будь-яких органів, дефіцит ендогенного (такого, що виробляється організмом) колагену дається взнаки різноманітними проявами:

  • шкіра стає менш пружною та еластичною, втрачає вологу. Мімічні зморшки, що раніше моментально розгладжувались, залишають сліди, що поступово глибшають. М’які тканини не можуть протистояти силі тяжіння, обвисають, «повзуть» донизу куточки рота, щоки, повіки, контури обличчя втрачають чіткість;
  • погіршується також стан волосся та нігтів, вони стають ламкими;
  • хрящі, що забезпечують рухливість суглобів, поступово пересихають і стають менш еластичними. Відчувається скутість рухів, скорочується їх амплітуда, через поступове руйнування хрящів зростає навантаження на кістки, виникають болі в суглобах;
  • подібні зміни відбуваються й у дисках, що з’єднують тіла хребців. Знижується їх здатність витримувати навантаження, волокниста оболонка дисків поступово руйнується, у розрив випинається ядро, утворюється міжхребцева грижа. Рухливість хребта знижується, людину часто непокоять болі в спині, шиї, що можуть віддавати в кінцівки;
  • знижується тонус та еластичність стінок кровоносних судин, це призводить до порушень кровообігу, стрибків артеріального тиску, варикозного розширення вен;
  • тканини пародонту менш надійно фіксують зуби, розвивається пародонтит, що загрожує втратою навіть здорових зубів;
  • самі зуби та кістки також стають менш міцними, адже кісткова тканина складається не тільки з мінералів, але й з колагену;
  • прогресує короткозорість;
  • можуть порушуватись функції різноманітних внутрішніх органів через ослаблення чи руйнування сполучнотканинних оболонок та перетинок.

Допоможуть колагенові добавки

Організм людини протягом усього життя синтезує колаген, а також ферменти, які його розщеплюють. Завдяки цьому колагеновий каркас сполучної тканини оновлюється, старі волокна руйнуються, замість них утворюються нові, більш якісні, міцні та гнучкі. Амінокислоти та пептиди, що утворюються при розщепленні молекул колагену, знов використовуються організмом. До 20-25 років процес оновлення відбувається дуже активно, з віком метаболізм колагену поступово, але невпинно уповільнюється. Слабшає як активність клітин, що синтезують колаген, так і активність ферментів, які його розщеплюють:

  • у тканинах накопичуються дефектні, часткові зруйновані колагенові волокна;
  • через порушення процесу розщеплення та утилізації старого, «відпрацьованого» колагену клітинам бракує «будівельних матеріалів» для синтезу нового;
  • нові повноцінні волокна, які могли б залатати проріхи у колагеновому каркасі, не утворюються в достатній кількісті.

З їжею (холодець, кістковий бульйон) до організму надходить нативний колаген у формі великих молекул, він має низьку біодоступність і засвоюваність. Сполучні тканини не можуть використовувати ці молекули напряму, спочатку травний тракт має їх розщепити на складові, а вже з цих складових клітини зможуть синтезувати потрібний їм колаген.

При виробництві добавок отриманий з тваринної чи морської сировини колаген піддають гідролізу, тобто розщеплюють на пептиди, складові, які значно краще та швидше засвоюються людським організмом. Найціннішим є гідролізат морського колагену. По перше, як вже згадувалось, за амінокислотним профілем він ближчий до людського. По-друге, тваринну сировину неможливо повністю очистити від деяких домішок, що можуть спричиняти алергію, а морський колаген максимально чистий та гіпоалергенний.



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ