На свіжому повітрі найчастіше влаштовують барбекю – смажать на грилі м’ясо, рибу, овочі тощо. Така подія на природі називається барбекю. В Америці під цим терміном розуміють вечірку на свіжому повітрі зі смаженими на решітці стравами. Але в нашому розумінні до барбекю можна віднести будь-яку вилазку на природу зі смаженням м’яса, риби та овочів. Здавалося б, що складного у влаштуванні такої події. Але насправді існує багато нюансів, про які слід подбати. Щоб нічого не упустити, беріть до уваги наш гайд.
Місце
Це перше, про що слід потурбуватися. Барбекю можна влаштувати в лісі або на березі водойму. При виборі місця треба уточнити, чи можна та розпалювати вогнище. Інакше не вдасться підсмажити м’ясо чи рибу. У такому разі можна лише організувати пікнік без мангала. Але це суперечить самому визначенню барбекю. Тому цей момент слід уточнювати заздалегідь.
Приналежності для пікніка
Треба підготувати все, що знадобиться для смаження продуктів:
- мангал;
- сітка;
- шампура;
- рідина для розпалювання;
- вугілля або дрова.
Обов’язково знадобиться одноразовий посуд:
- Тарілки – глибокі, плоскі, багатосекційні. Глибокі ємності знадобляться, якщо в меню буде окрошка або куліш, приготований на вогнищі. Плоскі одноразові тарілки знадобляться для інших страв: шашлику, риби, салатів, закусок. Багатосекційні ємності потрібно для подавання. До них можна покласти кілька страв або продуктів одночасно.
- Стакани – така одноразовая посуда має різний об’єм. Їх треба підбирати з урахуванням напоїв, які будуть на барбекю. Для соків та води підійде тара 200-250 мл. Для коктейлів слід підготувати стакани не менше 300 мл. Для пива краще підходять великі ємності 500 мл.
- Столові прибори – ложки, вилки, ножі. Одноразові ложки та вилки купуються з урахуванням кількості гостей. Пластикові ножі добре справляються з нарізанням продуктів під час обіду. Але для нарізання закусок та салатів краще взяти звичайний металевий ніж.
Треба подбати про те, на чому ви будете сидіти. Як правило, беруть пледи. Краще за все брати підстилки з водонепроникним шаром. На них буде комфортно сидіти на вологій землі. Слід мати на увазі, що не всім зручно сидіти на пледі. У цьому разі знадобляться складні меблі – столик та стільці. У складеному вигляді вони займають небагато місця.
Меню – найважливіший момент
Головне в барбекю – не місце проведення та зручний плед. Найважливіше – те, що ви будете смажити. До меню можуть входити:
- М’ясо – свинина, яловичина, телятина, баранина. Можна різноманітити меню курячим шашликом. Багато людей полюбляє гострі крильця. М’ясо, яке б ви не вибрали, треба заздалегідь замаринувати.
- Риба – на грилі можна смажити скумбрію, лосось, форель, карпа та ін. Її можна готувати на решітці. Але багато кухарів смажать рибу у фользі. Так вона зберігає неповторний аромат та соковитість.
- Овочі – свіжі та грилі. Зі свіжих овочів можна зробити закуску або салати. Якщо вибираєте другий варіант, треба подбати про заправку. Це може бути майонез, рослинна олія, лимонний сік, соєвий соус та ін. На грилі можна готувати кабачки, баклажани, помідори, солодкий перець та картоплю.
- Соуси – м’ясо добре поєднується з червоними. Для риби краще вибрати білий соус.
Не забудьте про хліб. Для малечі треба взяти звичайні страви, наприклад, пюре та котлету. Також необхідно підготувати фрукти та десерти. Заздалегідь продумайте напої.