Читайте нас в соціальних мережах

Аденома — розповсюджена патологія надниркових залоз

Вівторок, 27 лютого 2024 21:26
Аденома — розповсюджена патологія надниркових залоз
Наднирники — це два невеликі органи, які знаходяться над нирками та виробляють гормони, що регулюють в організмі людини рівень артеріального тиску, водно-сольовий баланс, обмін речовин та впливають на статеві функції.

Однією з розповсюджених патологій надниркових залоз є аденома. Вона належить до доброякісних різновидів пухлин. Якщо вам поставили діагноз аденома наднирника лікування в клініці Оксфорд Медікал буде ефективним, адже його здійснюють найкращі фахівці своєї справи. 

Причини видалення надниркових залоз

Якщо консервативна терапія за аденоми наднирників неефективна, вдаються до видалення частини органа, а в деяких випадках — до видалення однієї або двох надниркових залоз. Така операція називається адреналектомією. Показаннями до цього є:

  • - первинна карцинома;
  • - метастази;
  • - злоякісна або доброякісна феохромоцитома;
  • - хвороба Кінна;
  • - адреногенітальний синдром (вроджена гіперплазія кори надниркових залоз).

Адреналектомія — це складна операція, яку проводять під загальним наркозом. Хірургічне втручання можуть робити у відкритий або лапароскопічний спосіб. Це залежить від типу та розміру пухлини.

Під час відкритої адреналектомії розріз здійснюють на черевній стінці, боці або попереку.

Лапароскопія — це малоінвазивний метод хірургії. Така операція є менш травматичною, тому що передбачає доступ до оперованого органу через кілька невеликих проколів. Водночас такий метод хірургічного втручання не підійде пацієнтам із великими пухлинами чи ожирінням.

Здебільшого аденома наднирників вражає тільки одну залозу. Тому після видалення одного наднирника другий компенсує його роботу та починає виробляти більше гормонів.

Відновлення після операції

Тривалість відновлення організму залежить від способу проведення операції . Так, після лапароскопії пацієнтам рекомендують вставати з ліжка в день операції, а виписують здебільшого через 1-3 дні. Після відкритої операції перебування в медичному закладі може сягати 5-7 днів, а іноді й більше.

Здоровий спосіб життя знижує ризик захворювань надниркових залоз. Також фахівці рекомендують регулярно проходити профілактичні обстеження та своєчасно лікуватися.



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ