Читайте нас в соціальних мережах

Критерії вибору тепловізора для військових

Вівторок, 27 лютого 2024 20:24
Критерії вибору тепловізора для військових
В умовах туманності, запиленості, задимленості та в нічний час виконувати військові завдання надзвичайно складно.

Однак, існує прилад, який значно може полегшити процес виконання поставлених задач. Тепловізор для військових дозволяє бачити «теплове» випромінювання, що надає можливість ефективно працювати за несприятливих умов. 

Принцип роботи тепловізора

Всі предмети відбивають або поглинають інфрачервоне світло. Прилад працює на принципі вимірювання тепла поверхні певного обʼєкта. Тобто, при нагріванні певної картинки користувач бачить розподіл тепла у вигляді кольорового зображення на екрані. При цьому на чіткість цієї картинки не впливають погодні умови та час доби.

Види тепловізорів

За типом конструкції тепловізори поділяють на такі типи:

  • - Тепловізор-приціл;
  • - Монокулярний;
  • - Бінокулярний;
  • - Тепловізійні окуляри.

Тепловізор-приціл прикріплюють на зброю. Використовують такий пристрій для знищення ворога в темну пору доби.

Монокулярний тепловізор дуже компактний, тому його зручно використовувати в будь-яких умовах. Він дає змогу бачити навколишнє середовище одним оком.

Бінокулярний зовні подібний на бінокль. Основною перевагою являється можливість стежити за місцевістю на відстані до двох кілометрів.

Тепловізійні окуляри — високоспеціалізований прилад, який використовують при виконанні тактичних завдань близько до ворога. Такий тепловізор зручно кріпиться до шолома за допомогою спеціальних кріплень.

На які критерії звернути увагу при виборі тепловізора для військового

Для того, щоб обрати якісний тепловізор варто звертати увагу на такі технічні характеристики:

  • - Роздільна здатність матриці. Для того, щоб з високою точністю розпізнавати предмети на відстані прилад має володіти високою роздільною здатністю. Це найважливіший показник, який визначає якість та чіткість зображення. Матриця першого типу хоч і доступніше за ціною, проте, має меншу чутливість та діапазон сприйняття температури. Другий тип матриці працює в широкому діапазоні температур.
  • - Запис передачі даних. Ця опція дозволяє не тільки записувати те, що відбувається навколо, але й передавати дані на інші пристрої;
  • - Максимальна відстань спостереження — дальність виявлення. Обирайте ту дальність спостереження, яка необхідна для конкретних умов і виконання завдань. Найкраще для військових цілей підходить прилад з дальністю виявлення 500 м.
  • - Чутливість тепловізора — це опція, яка визначає наскільки прилад дозволяє бачити теплові сигнали слабкого типу;
  • - Наявність зуму — функції наближення. 

Перед покупкою тепловізора зверніть увагу на частоту оновлення матриці. Мінімально вона може бути 25-30 Гц, максимально — 100-120 Гц. Надавайте перевагу приладу з роздільною здатністю від 100 Гц, адже саме від цього показника залежить наскільки комфортно для очей буде користуватись тепловізором.

Яким повинен бути прилад нічного бачення для військового?

В першу чергу, військовий тепловізор повинен бути стійким до впливу несприятливих зовнішніх факторів. Працювати доводиться в різних умовах, тому обирайте прилад з протиударним, протипиловим та водовідштовхувальним захистом. Такими є тепловізори, які мають ступінь захисту IP66. Вони здатні навіть витримати короткочасне занурення у воду.

Тепловізор — це необхідний інструмент під час виконання бойових завдань, тому до його вибору слід підійти ретельно та не економити.



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ