Адже їх можна по праву назвати перлиною морепродуктів. Креветки японці не тільки додають до суші та ролів, а ще вживають як самостійну страву. Сьогодні у нас і піде розповідь про те, які креветки водяться біля берегів Японії та як їх готують. Найсмачніші суші в Тернополі це роли Мікадо, які мають божевільний освіжаючий морський смак завдяки креветкам, манго та ікрі Тобіко, які входять до складу.
Які креветки використовуються у японській кухні?
Українці знайомі лише з тими видами креветок, які можна придбати у супермаркетах. Це атлантичні (або коктейлі) - маленькі за розміром креветки, і королівські та тигрові - які й більше за розміром, і мають найбільш виражений смак, але і коштують значно дорожче. Для нас креветка це делікатес, який можна придбати лише в замороженому вигляді. А які ж креветки вирощують на їх батьківщині?
- 1. Кораї - ебі. Цю креветку японці найчастіше використовують у запечених ролах. Вона невелика за розміром, світло-сірого кольору.
- 2. Ама - ебі. Це глибоководна креветка, яка живе на глибині до 2000 футів. З огляду на те, що процес видобування креветки доволі складний, страви з нею коштують значно дорожче. М’ясо такої креветки має ніжний, солодкуватий смак. За розмірами така креветка може виростати до 20 см.
- 3. Усі - ебі. Унікальність цієї креветки полягає в її дуже ніжній текстурі та смаку. Тому японці не піддають її термічній обробці, а додають сирою до суші. Усі - ебі має чорний панцир, відносять її до ряду тигрових креветок.
- 4. Ботан - ебі. Велика за своїм розміром креветка має солодкий смак. Вживають її як в сирому вигляді, так і смаженою у фритюрі.
- 5. Курума - ебі. Відноситься до тигрових креветок. Японці її, як і більшість креветок, вживають у сирому вигляді. Інколи можуть обмежувати або відварювати.
Усі ці креветки дуже часто зустрічаються в меню ресторанів в Японії.
Як правильно варити тигрову креветку?
Як ми вже зазначали вище, у продажу найчастіше можна зустріти тільки заморожену креветку. Зазвичай на великих риболовних трейлерах таку креветку, після того, як виловили, відварюють та заморожують. Тому, перед тим, як відварювати креветку, враховуйте цей факт. Не потрібно піддавати креветку довгій термічній обробці, інакше отримаєте жорстке креветочне м’ясо, яке навряд чи вам сподобається. Креветку опускаєте в трохи підсолений окріп та варите кілька хвилин, але не довше 5 хвилин.
Якщо бажаєте скуштувати ідеальні суші з креветкою, замовляйте страву в Pronto та смакуйте на здоров’я.