Читайте нас в соціальних мережах

Як гінеколог оглядає жінку?

Середа, 08 листопада 2023 18:02
Як гінеколог оглядає жінку?
Гінеколог – найважливіший лікар у житті кожної жінки.

До зони відповідальності фахівця входить жіноче репродуктивне здоров'я від перших місячних, вагітності та пологів до вікових змін, пов'язаних із менопаузою. Лікар гінеколог лікує запалення, інфекції статевої сфери жінки, гормональні порушення, безпліддя та інші проблеми. Незалежно від того, є скарги чи ні, огляд гінеколога треба проходити регулярно.

Підготовка до огляду гінеколога

Багатьох жінок, особливо дівчат, які збираються на перший огляд у гінеколога, цікавить як підготуватися до візиту. Ось декілька порад:

  • - Перед оглядом краще спорожнити сечовий міхур і кишківник – щоб лікарю було простіше проводити пальпацію, а жінці під час неї – зменшити дискомфорт та больові відчуття.
  • - Зранку прийміть душ, змініть білизну. Немає потреби докладати особливих зусиль під час підмивання, тим більше, що так ви можете порушити нормальну мікрофлору піхви, і результат огляду і мазка буде менш інформативним. З цієї ж причини не рекомендується спринцюватися та вступати у статевий зв’язок протягом трьох діб перед оглядом.
  • - За день до візиту треба виключити вживання алкоголю, за 2 тижні – прийом антибіотиків, щоб не спотворити результати аналізів.
  • - Дочекайтеся, коли пройдуть місячні: перші дні після закінчення менструації – найбільш інформативний період для візиту. Під час менструальної кровотечі огляд гінекологом не проводяться, крім екстрених випадків.

Етапи огляду гінеколога

Що очікувати, прийшовши на прийом до гінеколога? Огляд лікаря зазвичай проходить у кілька етапів:

  • - Збір анамнезу. Гінеколог уточнить інформацію про цикл менструації, статеве життя пацієнтки, способи контрацепції, запитає про наявність патологічних симптомів з боку репродуктивних органів (виділення з піхви, свербіння, біль). Про симптоми гарднерелезу, одного з найпоширеніших інфекційних захворювань статевої системи у жінок, читайте за посиланням: https://omegamc.ua/ua/gardnarellez.html
  • - Візуальний огляд. Лікар оглядає молочні залози, пальпує живіт, звертає увагу на лімфовузли в паховій області.
  • - Далі – огляд у гінеколога на кріслі. Під час нього лікар бере мазки шийки матки для подальшого аналізу.
  • - УЗД вагінальним датчиком, часто проводиться паралельно з оглядом у гінеколога на кріслі.

Огляд на гінекологічному кріслі

Це необхідний етап за наявності у пацієнтки скарг та в разі регулярного скринінга рака шийки матки. Лікар оглядає зовнішні статеві органи, проводить бімануальне дослідження та гінекологічний огляд за допомогою дзеркал, бере мазки із піхви та шийки матки. Іноді проводиться ректальне дослідження (якщо дівчина ще не живе статевим життям). Огляд у гінеколога на кріслі може буде стандартний та з кольпоскопією. Остання своєю чергою буває простою та розширеною (з використанням спеціальних розчинів, що покращують візуалізацію тканин шийки матки).

Чого очікувати від першого огляду у гінеколога

Можливо, для полегшення симптоматики якісь препарати можуть призначатися одразу (наприклад, у разі явних ознак молочниці). Але зазвичай після першого огляду потрібно буде дочекатися результатів мазків. При необхідності гінеколог призначає додаткове обстеження: УЗД, МРТ, КТ, аналіз крові.

Рекомендації після гінекологічного огляду

Після взяття мазка з піхви під час огляду на кріслі кілька днів можуть бути легкі кров’янисті виділення мажучого характеру, це нормально. Іноді жінка може відчувати незначні болі, що тягнуть внизу живота. Якщо болючість не минає наступного дня, варто зв'язатися з лікарем.

Важливість регулярних відвідувань гінеколога

Кожній жінці необхідно уважно ставитись до свого здоров'я, особливо до чутливої репродуктивної сфери. Дуже важливі регулярні скринінгові огляди гінеколога, оскільки багато хвороб спочатку протікають безсимптомно. За наявності ознак захворювань відвідати лікаря варто якнайшвидше.