Далі продукт ароматизується, тобто збагачується натуральними рослинними екстрактами або есенціями. Останній етап виготовлення — додавання спирту, який зупиняє процес бродіння та продовжує термін зберігання. Замовити пляшку вермуту можна за посиланням: https://goodwine.com.ua/ua/krepkie/prochie-krepkie/vermut.html.
Що таке вермут
У європейських країнах виробництво напою суворо регламентується. Наприклад, готовий продукт має мінімум на 75% складатися з кріпленого вина. Процент алкоголю — не менше ніж 14,5%. У складі завжди міститься трава, яка належить до сімейства полину. Звідси назва спиртного напою, а саме від німецької назви гіркої рослини — «vermut». Також до складу зазвичай входять коріння тирличу, кора хінного дерева, кориця, імбир, тим’ян. Нерідко рецепт доповнюється цукром, який додається на фінальних етапах виготовлення.
Основні різновиди вермуту
Зазвичай спиртний напій вибирають залежно від кількості цукру в складі. За цим показником продукція ділиться на суху та солодку. Нерідко сухий сорт також називається «білим», а солодкий — «червоним». Найпопулярніші стилі вермуту на ринку:
- 1. Сухий. Максимальна концентрація цукру — 50 г/л. Розповсюдженіший варіант — 12–28 г/л. Смак — терпкий, з акцентом на квіткових мотивах і спеціях для випічки.
- 2. Напівсолодкий. Б’янко — світлий напівсолодкий вермут. Показник цукру становить 50–90 г/л. Сорт відрізняється ніжними ванільно-медовими тонами. Посмак — з легкою цитрусовою свіжістю.
- 3. Солодкий. Переважно має насичений рожевий або яскраво-червоний колір. Кількість залишкового цукру — від 130 г/л. Смаковий профіль варіюється від землисто-мінерального до фруктово-трав’яного. Колір — результат використання карамелізованого цукру. В основі продукту залишається біле кріплене вино.
Класифікація за регіоном походження
Окремі стилі тісно пов’язані з регіоном виготовлення:
- 1. Турин (Італія). Vermouth di Torino — міцний і солодкий вермут, який відтінює особливості теруару П’ємонту. Найпоширеніший сорт винограду — Москато.
- 2. Шамбері (Франція). У регіоні переважає ніжний квітковий вермут Блан із мінімальною кількістю цукру.
- 3. Реус (Іспанія). Виробництво вермуту в Каталонії налагодили наприкінці 1800-х, коли філоксера спустошувала місцеві виноградники. Регіон славиться сухими вермутами, також відомими як «Sec».
- 4. Марсель (Франція). Продукт витримується в дубових бочках на сонці. Смак — сухий, з ледь помітною кислинкою.
Важливо розуміти, що не кожне ароматизоване вино вважається вермутом. Наприклад, Cocchi Americano виготовляється з додаванням кори хінного дерева, однак продукт належить до окремої категорії аперитивів.