Читайте нас в соціальних мережах

Але вони занадто дорогі для серйозних покупок, та й за сумою навряд чи підійдуть для, наприклад, започаткування власної справи. Пари сотень тисяч гривень не вистачить на капітальний ремонт будинку чи придбання верстату.

Для таких випадків банки пропонують фізичним особам та ФОПам кредит під заставу нерухомості https://unexbank.ua/kredit-pid-zastavu-neruhomosti. Це досить складний з точки зору оформлення банківський кредит, що вимагає підготовки документів та фізичного візиту власника та позичальника до банку. Але саме він дозволяє залучити великі суми у кредит за цілком прийнятною ставкою. Тож для деяких цілей кращого варіанту годі й шукати.

Які умови?

У кредит під заставу нерухомості можна без зайвих питань отримати кілька мільйонів гривень навіть простому українцю. Загальне правило просте: сума позики не має перевищувати половини ринкової вартості предмету залогу. Під останнім банки розуміють квартири у містах не нижче районного центру, приватні будинки та земельні ділянки.

Ринкова вартість визначається за допомогою незалежних оцінщиків. Позичальник може самостійно обрати останнього, але лише із переліку акредитованих банком компаній чи підприємців. Таким чином кредитор захищається від можливих випадків корупції з боку потенційного позичальника.

Ставки за кредитом під заставу нерухомості наразі досить високі, що пояснюється високою обліковою ставкою банківського регулятора та дорожнечою грошових ресурсів на фінансовому ринку. Проте 30-40% річних за такою позикою – це в 3-4 рази менше, ніж за звичайним кредитом готівкою у банку, та вдвічі дешевше, ніж кредитна картка. Про позики в МФО в даному випадку й згадувати зайве.

Але окрім ставки на позичальника лягають додаткові витрати. При оформленні кредиту під заставу нерухомості не обійтися без нотаріуса, що коштуватиме щонайменше 6 тисяч гривень, сплати держмита (0,1% від оціночної вартості нерухомості). Від 3 тисяч гривень коштуватимуть послуги оцінщика. Додатково чверть відсотка потрібно буде витратити на страхування житла – це обов’язкова умова. Тобто щоб отримати 2 млн грн у кредит під заставу квартири вартістю 4 млн грн потрібно буде сплатити щонайменше 23 тисячі гривень.

Чи можна брати?

Це досить велика сума. І саме з неї випливає перше та головне правило при оформленні кредиту під заставу нерухомості: сума кредиту має бути достатньо великою, щоб на її фоні обов’язкові витрати не виглядали шокуюче. 20 тисяч відносно 2 мільйонів – це лише 1%. Але ті ж 20 тисяч гривень для кредиту 200 тисяч – це вже 10%. В такому випадку кредит під заставу нерухомості не має економічного сенсу.

Отже, брати таку позику для придбання, скажімо, телевізору та холодильнику, не рекомендується. А от для започаткування бізнесу чи купівлі додаткової квартири для здачі її в оренду, яка покриватиме проценти за кредитом – цілком можна.

Слід також зважати, що увесь строк кредитування на нерухомість накладається заборона на відчуження. Це робить нотаріус під час оформлення угоди. Фактично це означає, до повного виконання зобов’язань перед банком, продати чи подарувати нерухомість без згоди банку буде неможливо. За умови, що ви, як позичальник, своєчасно вноситиме усі платежі, сам цей факт жодним чином не загрожує праву власності на житло. Тож лякатися самого факту нотаріальних дій не варто.

 

 
 
 


ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ