Читайте нас в соціальних мережах

5 головних факторів при виборі автомобільної резини

Четвер, 30 березня 2023 10:34
5 головних факторів при виборі автомобільної резини
Як правильно вибирати резину для автомобіля? 5 найважливіших критеріїв, які потрібно враховувати.

5 важливих факторів, які необхідно враховувати при виборі резини

Двічі на рік водії «перевзувають» свої автомобілі в сезонні комплекти гуми. Проблем із вибором шин на ринку немає – головне, врахувати важливі технічні характеристики.

  1. Розмір покришок

Купуючи нові шини, перше, на що повинен звернути увагу водій – типорозмір. Він вказується на бічній частині покришок числами та літерами. Як приклад, 175/65 R14, де:

  • 175 – ширина схилу в міліметрах;
  • 65 – висота профілю (відсоткове співвідношення до ширини гуми);
  • R – тип конструкції (у разі це радіальна, ще є діагональні шини);
  • 14 – показує, з яким діаметром потрібно купити диски (вимірюється у дюймах).

По ширині та профілю ще можна експериментувати. Але діаметр повинен повністю відповідати маркуванню – інакше на шини диски встановити не вдасться.

  1. Протекторний малюнок

Автомобільну резину купити можна з різними малюнками на протекторах. Кожен з них має свої особливості та краще підходить під окремо взяті умови їзди. Існує три варіанти:

  1. Симетрично ненаправлений малюнок. Такі шини – найпопулярніші серед українських водіїв. Вони не тільки добре пристосовані для експлуатації в міських умовах, а й на швидкісних трасах можуть демонструвати високу ефективність. Ще одна перевага на користь автогуми з неспрямованими малюнками – їх ціна набагато нижча, і можна переставляти покришки місцями будь-якими варіаціями.
  2. Симетрично спрямований малюнок. Ідеальна автогума для їзди під дощем. Крізь протектор проходять канавки, через які волога і бруд виводяться назовні. Зчеплення з мокрою дорогою високого рівня, що забезпечує максимальну безпеку. Але є нюанс – потрібно враховувати стрілку на боковині, яка вказує напрямок шини при встановленні. Не найкращий варіант для запаски, адже водій не може заздалегідь знати, з якого боку доведеться міняти скат.
  3. Асиметричні. Тут два різнотипні малюнки, які поділяють протектор. Одна сторона відповідає за якісне керування машиною в дощову погоду, інша – за їзду на сухій дорозі. На боковині є написи «Outside» та «Inside», які підкажуть, яка сторона є зовнішньою та внутрішньою відповідно.
  1. Індекс навантаження

Є в маркуванні автомобільних шин ще одне числове значення, яке йде одразу після розмірів моделі. Це індекс навантаження, що показує, який максимальний вантаж резина зможе витримувати на граничних швидкостях. Наприклад, 115S, де індексом навантаження є число «115» – згідно з класифікацією, на одне колесо має припадати ваги не більше 1215 кг.

  1. Індекс швидкості

Латинські літери від A до Z показують максимально допустиму швидкість, на якій гума зможе демонструвати найкращі властивості при неперевантаженому автомобілі. Під легкові моделі машин шини купити рекомендується зі швидкісними індексами від J (100 км/год) до Y (300 км/год).

  1. Виробник

Правильно підібравши розмір, залишиться визначитися з виробником. Купити резину можна від десятків брендів, серед яких особливо виділяються Goodyear, Pirelli, Continental та Michelin. Покришки цих концернів за ціною будуть дорожчими, але за результатами тестів вони випереджають шини інших компаній за такими важливими характеристиками, як керованість, якість зчеплення та гальмування в різних умовах їзди, зносостійкості.

Перед купівлею шин бажано оглянути їх на предмет відсутності пошкоджень. Також варто уточнити у продавця термін випуску резини – після трьох років зберігання на складах навіть без експлуатації, найкращі властивості покришок починають зникати.



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ