Читайте нас в соціальних мережах

Як успішно здати ЄВІ по німецькій мові: типові помилки та поради, як їх уникнути

П'ятниця, 24 березня 2023 12:41
Як успішно здати ЄВІ по німецькій мові: типові помилки та поради, як їх уникнути
ЄВІ з німецької мови – це обов’язковий іспит для бакалаврів, які планують вступати до магістратури.

Програма екзамену створена на базі Загальноєвропейських рекомендацій мовної освіти. Результати єдиного вступного іспиту залишаються дійсними на протязі 2-х років. Вимоги складені відповідно до рівня володіння В1 та В2, тому від студентів потрібні впевнені знання німецької. Але навіть добре володіючи мовою, деякі все ж помиляються. Цікаво, що здебільшого такі випадки стосуються одних і тих же правил граматики та лексики.

Підготовлено за підтримки онлайн-школи BukiSchool: https://bukischool.com.ua/tutors/nimecka-mova/pidhotovka-yevi

Типові помилки на ЄВІ 

Багато українських студентів та абітурієнтів планують вступ до вишу в Європі. Великою популярністю користуються ВНЗ Німеччини, Австрії, Польщі. Але, для вступу до них, треба добре знати німецьку мову, що розуміти матеріал та не відставати від програми. Також нерідко студенти проходять бакалаврську програму в українських ВНЗ, а в магістратуру подаються за кордон. Така практика дозволяє отримати диплом європейського типу, що є перевагою при працевлаштуванні в міжнародні компанії. Але і в такому випадку знання німецької є необхідністю, бо треба здавати ЄВІ за результатами якого зачисляють в магістратуру.

Тестування в 2023 році буде складатися з 2-х частин – читання та мова. Всього передбачено 42 завдання, на виконання яких відводиться 60 хв. При виконанні всіх завдань, студент отримує 42 бали. За кожну допущену помилку буде зніматися 1 бал. Найчастіше студенти спіткаються на синтаксисі. Серед найбільш частих випадків, відмітимо:

  1. Відмінювання модальних дієслів в реченні. По-перше, багато хто забуває їх відмінювати, а по-друге, ставить на останнє місце, де повинно стояти смилове дієслово (в формі інфінітив). Модальне повинно стояти на другому місці: Ich will mit meinem Bruder nach Berlin fahren.
  2. Неправильний порядок слів у складнопідрядних реченнях. В них підмет повинен стояти після сполучника, а от присудок треба ставити на останнє місце: Wenn mein Freund jetzt kommt, gehen wir zusammen spazieren. 
  3. Написання дієслів з відокремлюваними префіксами у підрядних реченнях. Зазвичай пишуть окремо, проте це не правильно. В підрядних реченнях дієслова з відокремлюваними префіксами пишуться разом: Peter fragt, wann wir uns diesen Film ansehen.
  4. Місце присудка у головному реченні, якщо перед ним стоїть підрядне. Німецька мова має певну специфіку і при подібному чергуванні речень в тексті, присудок повинний стояти на першому місці: Wenn mein Freund jetzt kommt, gehen wir zusammen spazieren.
  5. Пропускають підмет. Такі речення допустимі в українській мові, але в німецькій завжди в реченнях повинен бути підмет: In dieser Buchhandlung gibt es viele deutsche Bücher.
  6. Місце присудка в реченнях зі сполучниками also, danach, auβerdem, daher, deshalb, deswegen, darum, trotzdem, dann. Багато студентів ставлять присудок на останнє місце, хоча він повинен стояти відразу після сполучника: Zuerst lesen wir einen Text, dann erzählen wir ihn nach.

Враховуючи факт, що перечисленні випадки типові, то плануючи здавати ЄВІ, варто звернути на них увагу, проаналізувати власні знання і у випадку, якщо ці помилки притаманні, треба заздалегідь їх пропрацювати. Для цього сьогодні є безліч можливостей та ресурсів.

Поради, які допоможуть уникнути помилок

Типові помилки зустрічаються дуже часто. Їх можуть допускати навіть студенти з гарним рівнем німецької. Причин багато: хтось не може вірно визначити тип речення чи просто губиться на іспиті. Але уникнення помилок можливе. Допоможе в цьому якісна підготовка:

  • повторення правил граматики та лексики. Користуватися можна підручниками, самовчителями;
  • читання книг з аналізом будови речень;
  • повторення та вивчення матеріалу по навчальним відео на YouTube та за допомогою мобільних додатків (Babel, DuoLingo тощо);
  • дивитися передачі та фільми з субтитрами. При цьому працює слухова пам’ять, тому легше завважити правильний порядок слів та вимову.

Дуже добре допомагають підтягнути знання спікінг-клаби, курси з німецької та заняття з викладачем. Особливо варто займатися з репетитором тим студентам, чий рівень німецької слабкий, але є перспективи та бажання потрапити в магістратуру. Педагог визначить рівень знань та підбере ефективну програму навчання для кожного студента.

Наостанок відмітимо, що підготовка до тестування ЄВІ – це важливий крок на шляху до отримання диплому та працевлаштування. Тому не варто відноситися до нього зверхньо. Поки є час, краще повторити матеріал, прокачувати знання і записатися до репетитора, який допоможе виявити прогалини в знаннях та подолати проблеми. Своєчасна та якісна підготовка – запорука впевнених знань і успішної здачі ЄВІ. А висока оцінка по результатам тестування відкриває шлях до вступу на магістратуру та успішного навчання. Тож, не прогавте свій шанс, починайте підготовку вже зараз.



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ