Читайте нас в соціальних мережах

10 книг українських авторів які варто прочитати у 2023 році

Середа, 08 березня 2023 13:12
10 книг українських авторів які варто прочитати у 2023 році
Українська література дуже різноманітна. Україна багата на чудових авторів як класиків, так і сучасних письменників, як відомих, так і не дуже.

Детективи, містика, фентезі, патріотичні романи тощо. Тут підібрані книги доволі відомих сучасних письменників, які не зацикленні на одному жанрі й не містять у собі проблематичних кліше, та стереотипів.

Підготовлено за підтримки освітнього маркетплейсу BUKI.

1. “Не сподіване кіно” (Наталія Ясіновська)

Книга — збірка оповідань, про нелегке  життя підлітків. У них у всіх свої цілі та мрії, та здійснити їх заважають різні перешкоди та труднощі з якими вони стикаються кожен день. Втрата друзів, токсичні стосунки та спроби повернутися до нормального життя.

Книга буде цікава підліткам, що можуть впізнати себе у героях. А також, батькам які хочуть дізнатися про те, що можуть переживати їх діти, та зрозуміти їх почуття.

2.“Не такий” (Сергій Гридін)

Ця книга вражає читачів своєю відвертістю. В ній йдеться про школу, родину, полишених самих на себе дітей, суспільство та про життя в цілому, воно описане таким яке воно є насправді без рожевих окулярів. На жаль, багато хто вважає, що підліток чи дитина не може мати ніяких проблем. Та насправді якщо ти відрізняєшся від решти хоч трошки, навіть зовнішністю чи надмірною вагою, часто ризикуєш стати жертвою знущань та неповаги. Проте, знайти силу відстояти не лише свої права, а й простягнути руку допомоги та взяти під свій захист слабшого — особистий вибір кожного.

3.“У світлі світляків”. (Ольга Войтенко) 

Що трапиться якщо повністю залежне людство від світла та інтернету, залишиться без цього? Чи зможе воно вижити та як зміниться?

Головні герої книги живуть саме в таких умовах. Світ Єва-Лізи повністю знаходиться у її планшеті. Та опинившись відімкненою від мережі, вона змушена вперше за довгі роки вийти на вулицю. Любитель книг Тім допомагає Єві-Лізі освоїтись у теперішньому світі, а Максу(їх спільний друг) нічого не залишається окрім як спробувати пристосуватись до нової реальності. Та з приходом темряви з’являються таємниці.  Скрізь нескінченна ніч і жахливий холод, але навіть в такому світі є світло, яке друзям необхідно знайти.

4. “Я бачу вас цікавить пітьма” (Ілларіон Павлюк)

Андрій Гайстра — київський кримінальний консультант психолог, якого відправили у село Буськів Сад про яке не знає майже ніхто. В зимову ніч там зникла дівчинка. Окрім цього там водиться серійний маніяк чиї злочини тамтешні мешканці бажають не помічати. У селищі де всі ненавидять своє життя, розслідування заходить у тупий кут. Але попри все головний герой вірить у те, що дівчинка жива та йому вдасться її відшукати. 

Ця історія сподобається любителям детективів. Атмосфера після читання, не покине вас ще дуже довго.

5. “Білий попіл” (Ілларіон Павлюк)

У приватного детектива Тараса Білого замовляють розслідувати вбивство Панночки. Справа нібито геть зрозуміла. Але хутір де скоївся злочин, приховує у собі страшну таємницю. І ця таємниця — страшніша за всі розповіді про ту яка встала з гробу.

6. “Володарка Понтиди” (Юрій Косач)

Захоплива мандрівка між ложами таємних товариств, феєричними маскарадами, лабіринтів королівських дворів у передреволюційній Європі 1770-х років. Український козак-шляхтич Юрій Рославець, що зачарований “дамою серця” і претенденткою на трон, “женеться за з’явою” своєї пристрасті починає  подорож від Парижа через Німеччину до Венеції та інших країн.

7. “Емпати” (Метт Кауліц)

Якщо ти маєш надзвичайні здібності — будь готовим до постійного контролю себе. Інсайдер може керувати свідомістю звичайних людей, емпат — емоціями, візуал — зором, аудіал — слухом, кінестетик — фізичними відчуттями. Їх пригнічують, їм заздрять та ненавидять. Їх намагаються контролювати і вони самі втрачають контроль. Вижити у цьому жорстокому світі здається майже неможливо. Він майже програв…Він спробує востаннє. 

8. “Люби без ілюзій”(Анна Топіліна)

Книга присвячена ілюзіям, які заважають побудувати здорові стосунки. Авторка аналізує власний досвід, та розбирає ті знання та нав’язані стереотипи які є у людей. Тривала, емоційна та болісна розмова з собою перетворилась у книгу яка може допомогти людям розібратися у своїх стосунках. Та у тому як не варто їх будувати.

9. Фелікс Австрія (Софія Антрухович)

Роман про звичайне місто “Щасливої Австрії” у якому переплітаються долі двох жінок. Їх зв’язок став такими тісним, що не дає спокійно ні дихати, ні жити, ні піти, ні залишитись.

10. Інтернат (Сергій Жадан)

Павел жив мирним життям, аж поки за вікном не почалась війна. Настав час якого боялись усі, та тепер окрім боротьби за виживання він стоїть перед складним вибором. За якими барикадами доведеться опинитись.

Це маленький список який і близько не стоїть із загальним обсягом української літератури. Та ці книги варті вашої уваги і варті того часу який ви потратите на їх читання. Вони спрямованні не лише на одну вікову аудиторію, тож ви точно знайдете те що сподобається саме вам.



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ