Читайте нас в соціальних мережах

Що таке точка доступу Wi-Fi?

Середа, 08 березня 2023 13:04
Що таке точка доступу Wi-Fi?
При побудові домашньої чи офісної мережі найчастіше використовується роутер.

Це мережевий пристрій, котрий допомагає під'єднатися іншим пристроям до мережі. Роутер роздає  IP-адреси для різних пристроїв, розподіляє трафік між під'єднаними пристроями. 

Точку доступу теж можна назвати роутером, проте з урізаною функціональністю. Бездротова точка доступу розрахована для під'єднання пристроїв до вже створеної мережі. Головна задача точки доступу — організувати під'єднання до інтернету через Wi-Fi.

Основні відмінності точки доступу 

Бездротові точки доступу не роздають IP, не під'єднуються до провайдера, не мають вбудованого брандмауера. Вони просто отримують інтернет від роутера чи модема, а далі роздають його по Wi-Fi. Проте, деякі бездротові точки доступу, можуть роздавати адреси IP, організовувати окрему мережу чи навіть під'єднуватись до провайдера. Але роблять вони це тільки через протокол протоколу Static IP чи DHCP. 

Ще одна важлива відмінність — точка доступу має лише один мережевий роз'єм. Тому по кабелю вона не зможе роздавати інтернет. 

Головні переваги бездротової точки доступу: 

  • цей пристрій підтримує покращує продуктивність мережі; 
  • можливість встановити точку доступу в будь-якому місці, де є кабель Ethernet; 
  • точки доступу, сумісні з PoE, можуть під'єднуватися до комутаторів PoE; 
  • додаткові функції точок доступу, такі як список контролю доступу, допомагають встановити доступ для підвищення безпеки, спрощують керування користувачами. 

Популярні моделі точок доступу 

Якщо ви шукаєте просту та недорогу модель, тоді варто звернути увагу на Linksys RE3000W, Wi-Fi ретранслятор, котрий розширює діапазон існуючої бездротової мережі для підвищення мобільності в будинку. Пристрій дозволяє вмикати дротові пристрої, зокрема телевізор чи програвач Blu-ray, до бездротової мережі, через порт Ethernet. Вмикати точку доступу можна безпосередньо до розетки на стінці чи через гнучке під'єднання, через кабель довжиною 1.5 метри.

Linksys LAPAC2600C — бюджетна дводіапазонна хмарна точка доступу, котра дозволяє керувати мережею з будь-якого місця. Для цього просто потрібно увійти в застосунок Cloud Manager. Ця точка доступу дозволить прибрати вузькі місця в пропускній здатності, спростити керування в своєму офісі.

Wi-Fi точка доступу зовнішня 802.11ac HP Aruba Instant On AP17 (R2X11A)

 Точка доступу, котра ідеально підходить для мереж WLAN, високої щільності, гарантує безперебійну роботу пристроїв. Цей пристрій актуальний для офісів малого та середнього бізнесу, котрі використовують мережі з комбінованою швидкістю до 2,53 Гбіт /с. Функція Clustering значно спрощує адміністрування, адже дозволяє керувати декількома точками доступу. 

Engenius Neutron EWS550AP — точка доступу з вбудованим 3-портовим гігабітним комутатором, котра забезпечує високу швидкість передачі даних, бездротовий зв'язок. Проста в розгортанні, низькопрофільна точка доступу ідеально підходить для готельних номерів, гуртожитків, класних кімнат, аудиторій. 



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ