Якщо хочеться скуштувати щось новенького, пропонуємо познайомитись з відомими улунами – Да Хун Пао та Габа. Тим більш, що придбати ці улуни можна в Києві або на сайті інтернет-магазину: https://newtea.ua/uk/chay/chay-ulun/vid-da-hun-pao.
Чай Да Хун Пао: особливості славетного улуну
Да Хун Пао, або «Великий Червоний Халат» – всесвітньо відомий улун, що входить до десятки кращих чайних сортів Китаю. Це полуферментований чай, «золота середина» між зеленими та чорними сортами: чайне листя в процесі обробки окислюється на 40-50%. В цьому напої поціновувачів приваблює неймовірний смак: спочатку насичений, терпкуватий, згодом набуває більш ніжних, фруктових відтінків.
Саме цей сорт є найдорожчим чаєм за всю історію людства. У 2005 році 20 г чаю (всього 3 порції) були продані за $40000. А шість материнських чайних кущів роком пізніше уряд Китаю застрахував на 1 трильйон юанів.
Чай з гір Уі
Такі шалені гроші оригінальний чай Да Хун Пао коштує через надзвичайну рідкість: його виробили з материнських кущів, яким вже понад тисячу років. Сьогодні, навіть за фінансової можливості, такого чаю не купиш – продаж Да Хун Пао з материнських кущів заборонена законом. Більшість чаїв, що можна придбати, зроблена з сировини, зібраної на гірських плантаціях в місцевості Уішань китайської провінції Фуцзянь. Але не варто засмучуватись: за смаком та ароматом такий улун ідентичний Да Хун Пао з прадавніх кущів.
Справа в тому, що як і 700 років тому, улун Да Хун Пао виробляють за однією технологією:
- раз на рік в травні збирають урожай: обривають лише верхні чотири листочки;
- листя розкладають та лишають в’ялитися на свіжому повітрі;
- сировину зминають, щоб виділити сік та прискорити ферментацію;
- чай окислюється (ферментується);
- зупиняють ферментацію за допомогою обжарювання листя;
- знову сушать, щоб повністю позбутися вологи в сировині;
- фінальний крок – «Хун Бей»: повільне прогрівання чаю у великих плетених кошиках над вугіллям. Завдяки цьому улун набуває неповторного смаку та аромату.
Неперевершений Да Хун Пао
Чаювання цим напоєм – справжня чайна церемонія, адже смак Да Хун Пао відкривається поступово. Спочатку він захоплює своїм міцним, таким чоловічим «характером» – терпкуватим, насиченим смаком, а потім набуває жіночої ніжності і вабить оксамитовими нотами з карамельно-фруктовим післясмаком.

Габа – чай «із родзинкою»
Габа – улун, але незвичайний. Насамперед, тим, що технологію його виготовлення розробили в Японії, а найбільшим виробником є Тайвань. А ще Габа відрізняється від інших чаїв за складом та властивостями. Справа в тому, що листя окислюються без кисню в процесі анаеробної ферментації. Завдяки цьому в чаї концентрується гама-аміномасляна кислота (ГАМК, англійською GABA).
Смак з користю
За смаком Габа (https://newtea.ua/uk/chay/chay-ulun/vid-tayvanskiy-gaba) – гідний представник родини світлих улунів: м’який, делікатний, з приємними відтінками квітів, трав, меду. У післясмаку відчувається свіжість та легка кислинка, як у білого вина.
Дуже приємний чай, але популярний насамперед завдяки своєму цілющому ефекту. Висока концентрація ГАМК позитивно впливає на самопочуття:
- покращується сон;
- підвищується настрій;
- підсилюється увага, пам’ять та творчі здібності;
- замість роздратування відчувається спокій та умиротворення.
Недарма цей улун називають «чай-антистрес». Одна-дві чашечки Габа на день – запорука прекрасного настрою та буддійської врівноваженості.
Gaba чай та Да Хун Пао – ці оригінальні улуни варті того, щоб провести час в їх теплій компанії, адже чаювання подарує вам безліч приємних митей.


