Читайте нас в соціальних мережах

Правила пошуку кваліфікованого психолога. Критерії гарного лікаря

Вівторок, 24 січня 2023 08:38
Правила пошуку кваліфікованого психолога. Критерії гарного лікаря
Алгоритм пошуку «свого» психолога. На що варто звернути увагу перш ніж записуватися на серію сеансів до конкретного спеціаліста. Яким повинен бути кваліфікований лікар

 Як обрати психолога

Психолог – це лікар, від якого, рівно як і від хірурга, не варто чекати дива. В будь якому випадку видужання пацієнта залежить від нього самого. Впливає також ступінь тяжкості захворювання. Якщо людина бажає покращити якість власного життя, то вона повинна звернутись до кваліфікованого спеціаліста. 

Які проблеми варто вирішити

Різні проблеми потребують допомоги різних спеціалістів. 

  • Сімейний психолог. Допомагає у вирішенні конфліктів між чоловіком та дружиною;
  • дитячий чи підлітковий психолог. Вирішує проблеми, пов’язані з перехідним періодом у дитини, налагодити стосунки дитини з батьками. Однак, навіть в цьому випадку доросла людина має працювати і над собою;
  • особистісний психолог. Займається з пацієнтом коли той втрачає сенс життя, виявляє агресію, відчуває страх та хвилювання. 

Лікар допомагає подолати залежності: наркоманію, алкоголізм. До нього варто звертатися навіть якщо людина є частим відвідувачем мобільної версії казино ельслотс. Можливо виявиться лудоманія, яка є досить тяжкою хворобою. Відповідь на питання «коли варто очікувати результат?» не надасть ні один спеціаліст. НА нього може відповісти лише шахрай. 

Обирати психолога варто за чітким алгоритмом:

  1. Дослухатися до рекомендацій людини, якій довіряєте.
  2. Передивитися офіційні сторінки спеціалістів у соціальних мережах: звернути увагу що вони пишуть у власних замітках та статтях, по можливості задати питання.
  3. Записатися на особисту зустріч. Задати питання, що цікавлять, дізнатися про наявність ліцензії, терапевтичної практики.

Якщо виникають сумніви, продовжуйте пошуки «свого» психолога.

Відсіювання сумнівів 

Вибір психолога – справжній ризик. Сьогодні послуги даного характеру пропонує велика кількість людей, та далеко не всі вони здатні зробити щось корисне. Не варто звертатися до лікаря, якщо він:

  • обіцяє вирішити все швидко;
  • перекладає відповідальність за невдачі на якісь сили, що «непідвладні» пацієнту;
  • відсутність поваги до почуттів, переживань, прагнення нав’язати «правильні» почуття.

Дані поради не гарантують, але збільшать шанси на можливість співпраці з гарним психологом. Після пари сеансів варто звернути увагу на те, що саме ви відчуваєте. Якщо є почуття страху чи сорому, то варто розповісти терапевту про це, а потім подивитися як він з цим буде працювати. 

Не варто соромитися запитувати про цінності у психолога: ставлення до сім’ї, релігії, науки і т.д. Обов’язково зверніть увагу на етичний бік професії. Гарний психолог не має знаходитися у дружніх відносинах з пацієнтом, чи бути його родичем, начальником та ін. Кваліфікований психолог ніколи не нав’язує власні цінності, не мислить категоріями та не вплутує релігію чи ізотерику.

Навіть якщо психолог – ідеальний, не варто його роботу сприймати як панацею від проблем. Консультація не навчить бути щасливим на 100%. Вона лише допоможе усвідомити те, що відбувається навколо і всередині людини. Допомагає знайти ресурс без чарівної пігулки.