Читайте нас в соціальних мережах

Правила носіння орденів, медалей та інших відзнак на військовій формі одягу

Четвер, 29 грудня 2022 20:16
Правила носіння орденів, медалей та інших відзнак на військовій формі одягу
Видатні вчинки повинні заохочуватися.

Вручені державні символи — це подяка за заслуги або присвоєння звань. Також це істотний елемент, який людина носить на формі. В Україні, як і в інших країнах СНД, існують деякі засади, що регулюються організацією Міністерства оборони.

Замовити виготовлення почесних атрибутів можна тут: https://ua.heroldmaster.kiev.ua/medals/.

Обов'язкові для носіння армійські нагрудні знаки

Всі заслужені присвоєння, у тому числі й у військовій службі, є важливою частиною форми. Однак серед таких є ті, що обов'язково потрібно носити й ті, що одягаються на власний розсуд та бажання.

Безумовною умовою носіння, у разі їх присвоєння є:

  1. «Золота зірка».
  2. Значки зі стрічками на грудях.
  3. Президентські медалі.
  4. Орден від Міністерства оборони.
  5. Нагороди від штабу (Генерального).
  6. Премії України.
  7. Зірку генерала армії належить носити відповідному чину.

Отриманий ступінь відзнаки Радянського Союзу та інших держав дозволяється не демонструвати. За бажанням.

Атрибути на військовій формі та їх розміщення

Власник виробу, який підкреслює його статус, безсумнівно захоче виставити цей атрибут на загальний огляд. Важливо знати, що вішання подекуди свідчить про непоінформованість. Розташування елементів регулюється деякими статутами. Вони чіпляються на:

  • кітелях;
  • фланелівках;
  • тужурках;
  • мундирах.

Правий бік грудей підвішується відмітними символами до краю від центральної частини в порядку горизонтального розміщення: від меншого до більшого. Заохочення від штабу країни «панують» над почесними знаками.

Якщо було вручено колишнім Радянським Союзом — можете не відмовлятися від демонстрації цієї похвали. Проте розміщувати таке потрібно нижче за елементи, які були подаровані вже в пострадянський час. Після цього йдуть нагороди іноземних відомчих організацій. Винятком, яке забороняє їх носіння, є відсутність хоча б однієї з рідної країни від відомства оборони.

Правила носіння

Два основні державні ордени Героя та Золотої зірки розташовуються з того боку, де серце.

«Князь Ярослав» поділяється на п'ять ступенів:

  1. Перший розташовується біля шиї, на особливому ланцюзі.
  2. Символ другого також носять на шиї, а зірку — зліва.
  3. Третій ступінь розташований на шиї.
  4. Четвертий та п'ятий — на грудях зліва.

Крім нього є й інші пам'ятні вироби.

До них відносять:

  1. «За мужність».
  2. «За заслуги».
  3. «Богдан Хмельницький».
  4. «Княгиня Ольга».

Всі вони присвоюються в три ступені, розміщуються відповідно до порядку та правил Міноборони країни. Також до них відносять орден Данила Галицького, який кріплять на лівий бік і мають у своєму розпорядженні після решти. Стрічки шийних нагород обов'язково приховувати під коміром сорочки, а вузол пропускають через краватку. Допустимо носити за раз не більше двох шийних знаків.

Медалі України чіпляють ліворуч на форму, а решту — протилежно. Проте за наявності почесних звань заслуженого художника чи артиста їх не носять. Поруч із ними розподіляються і президентські відзнаки. Заохочення за службу кріплять після нагород Вітчизни, далі розміщуються символи Збройних сил країни.

На нашому сайті ви можете підібрати та оформити замовлення будь-яких атрибутів, як за досягнення на армійській ниві, так і за трудові перемоги. Також до виконання приймаються значки, медалі та подарункові грамоти як сувеніри. Виготовлення здійснюється у всіх можливих варіаціях відповідно до законодавства країни.



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ